PACO DE LUCIA

Dátum / Date: 14.4.2010 o 20.00 h 
Miesto konania / Place of performance: Sibamac Aréna Bratislava  /NTC/

Cena / Price: od/since 55 EUR / 1656,93 Skk

Najuznávanejší súčasný svetový flamencový gitarista Paco de Lucía vystúpi spolu so svojou skupinou dňa 14.4.2010 v Bratislave. Paco de Lucía je revolučným inovátorom svojho žánru, vniesol do flamenca jazzový spôsob improvizácie. Gitara sa počas jeho vystúpení stáva nielen doprovodným nástrojom, ale nosným hrdinom koncertov. Paco má totiž neuveriteľný zmysel a cit pre rytmus, je to hudobník s nevyčerpateľnou invenciou. Zároveň je inšpiráciou pre takmer všetkých súčasných gitaristov flamencovej scény.
Paco de Lucía, ktorý patrí medzi najlepších gitaristov na svete, pochádza priamo zo španielskej Andalúzie. Gitaru si obľúbil už ako päťročný chlapec, prvé akordy ho učil otec a brat. Jeho otec odmalička vychovával zo svojich detí flamencových umelcov, Pacov brat Pepe je spevák a Ramon de Algeciras sa podobne ako Paco vydal na dráhu gitaristu. Pôvodne chcel vraj Paco spievať, ale otec rozhodol, že jedného speváka už v rodine majú, tak začal cvičiť na gitare. Aj preto sa tvrdí, že Pacova gitara akoby spievala.
V dvanástich rokoch Pacovi udelili zvláštne ocenenie za sprevádzanie flamencových spevákov na prestížnej medzinárodnej súťaži Concurso International Flamenco de Jerez de la Frontera. Rovnaké ocenenie získal aj o tri roky neskôr. Prvé zahraničné turné absolvoval so svojím bratom ako člen hudobno-tanečnej spoločnosti José Greca v šestnástich rokoch.
V roku 1965 nahral svoj prvý album a v sedemdesiatych rokoch sa dostal až na absolútny vrchol popularity. Vďaka nemu sa stalo v tomto období flamenco celosvetovým fenoménom. Na experimentálnu dráhu sa Paco de Lucía vydal po boku vynikajúcich gitaristov ako John McLaughlin, Larry Coryelle či Al Di Meola. Počas svojej bohatej kariéry vydal Paco de Lucía viac ako dve desiatky albumov a získal stovky ocenení. Jeho koncert na Slovensku má ambície stať sa hudobným zážitkom jari 2010.
vstupenky na PACO DE LUCIA

Top