MASSIVE ATTACK

ORANGE MUSIC LIVE UVÁDZA
MASSIVE ATTACK
4. 11. 2009 BRATISLAVA – SIBAMAC ARENA

Na jeseň vyráža na turné po Európe jedna z najinšpiratívnejších kapiel súčasnosti Massive Attack. Pod hlavičkou Orange Music Live vystúpi v rámci svojej koncertnej šnúry aj na Slovensku. Slovenskí fanúšikovia si ich budú môcť naživo vypočuť v bratislavskej Sibamac Aréne už 4. novembra 2009.

Massive Attack v prvej polovici deväťdesiatych rokov spoludefinovali hudobný prúd, pre ktorý sa vžilo označenie trip hop. Lenivé hiphopové rytmy, samplovanie starých soulových nahrávok, snivá atmosféra, nervózne lamentovanie raperov a blúznivý spev hosťujúcich speváčiek. Naposledy o sebe Massive Attack dali vedieť v roku 2006 prostredníctvom singlovej zbierky Collected, neskôr už len sporadicky koncertovali.

Pri zrode bristolskej hip hopovej formácie stáli Robert Del Naja (3-D), Grant Marshall ( Daddy G) a  Andrew Vowles (Mushroom).V júni roku 1991 Massive Attack vydáva pod krídlami vydavateľstva Virgin Records svoj debutový album pod názvom „Blue Lines“, ktorý dnes môžeme označiť ako kultový. Tento sa stretáva s veľmi pozitívnym ohlasom na strane kritikov aj poslucháčov. Okrem stálych členov kapely na ňom hosťovali aj Shara Nelson, ktorá sa postarala o spev v dnes už nadčasovej skladbe „Unfinished Sympathy“, ktorá je podľa niektorých považovaná za jednu z najlepších skladieb všetkých čias, legendárny jamajský reggae spevák Horace Andy, známy svojím zvláštnym falsetto spevom, a tiež ich bristolský kolega rapper Tricky Kid, bývalý člen formácie The Wild Bunch, ktorý bol neskôr ako sólista so svojím albumom „Maxinquaye“ tiež katapultovaný na výslnie populárnej hudby. 
Po prvom albume nastala dlhšia odmlka, počas ktorej Massive Attack opustila speváčka Shara Nelson aj Tricky Kid.
Druhý album s názvom „Protection“ vychádza v januári 1995. Úvodným singlom je pieseň Sly, ktorú ako hosť albumu naspievala Nicolette, speváčka narodená v Nigérii. Kritika privítala „Protection“ veľmi pozitívnymi reakciami a nadšení boli aj poslucháči. Práve v tomto období kapela začína rozvíjať plodnú spoluprácu s pánom menom Mad Professor, ktorý je autorom zremixovaného druhého albumu kapely pod názvom „No Protection“.
Massive Attack sa vydávajú na turné, počas ktorého však stihnú spolupracovať s Madonnou na coververzii piesne “I want you“.
Singlom „Rising Son“, vydaným v júli 1997 predznamenali návrat na výslnie, ktorý im priniesol ich najtemnejší album „Mezzanine“. Tento uzrel svetlo sveta 12.5.1998. Obsahuje aj pieseň “Teardrop“, najúspešnejší singel ich diskografie. Ako inak, kritika i poslucháči ostali opäť uchvátení. Tento album bol nominovaný na Brit Awards  v piatich kategóriách.
Vo februári 2003 vychádza album „100th Window“, na ktorom sa je hosťujúcou speváčkou írska rebelantka Sinnead O´Connor, ktorá naspievala pieseň „Special Cases“. Horacea Andyho ako hosťa už hádam netreba ani spomínať.
Okrem klasických albumov Massive Attack vydali aj dva soundtracky a to k filmu „Danny The Dog“ (október 2004) a „Bullet Boy“ (apríl 2005).

Súťaž pre fanúšikov
Generálnym partnerom koncertu kapely Massive Attack  je spoločnosť Orange Slovensko, ktorá pripravila v súvislosti s touto hudobnou lahôdkou pre jej fanúšikov aj zaujímavú súťaž s názvom Orange svojim, kde môžu zákazníci Orangeu hrať o 60 vstupeniek na koncert. Súťaž bude trvať od 1. do 25. októbra 2009 a 30 víťazov dostane po 2 vstupenky pre seba a svojho blízkeho. 
O projekte Orange Music Live
Orange prostredníctvom svojho projektu Orange Music Live pozýva na Slovensko pravidelne hviezdy svetovej hudobnej scény. Šnúru hip-hopových lahôdok odštartoval Orange v roku 2006 megakoncertom populárnej skupiny The Black Eyed Peas. Po nich navštívil Slovensko nekorunovaný kráľ amerického hip-hopu Jay-Z, dance-hallová legenda Sean Paul či jeden z najvýraznejších predstaviteľov celosvetového rapu a kráľ západného pobrežia americkej scény Snoop Dogg. Vďaka Orangeu vystúpil na Slovensku v roku 2007 až dvakrát legendárny Joe Cocker a Bratislavu navštívila aj jedna z najväčších hviezd súčasnej americkej pop-music – speváčka Rihanna. Minulý rok si mohli fanúšikovia vychutnať dva skvelé koncerty a naživo si zaspievať so svetoznámym rockerom Lennym Kravitzom a soulovou divou Aliciou Keys. Okrem zvučných mien svetovej pop-music podporil Orange v minulosti aj ďalšie hudobné podujatia ako napr. koncert vynikajúceho kanadského speváka Bryana Adamsa, turné domácej legendy Mekyho Žbirku, koncertné turné slovenskej hip-hopovej špičky H16 a Rytmusa, novú verziu kultového muzikálu Neberte nám princeznú a mnoho ďalších projektov.

Vstupenky/tickets na MASSIVE ATTACK

Top