MIROSLAV DVORSKÝ A HOSTIA

Opera Slovenského národného divadla (SND) uvedie jedinečný koncert s názvom MIROSLAV DVORSKÝ A HOSTIA.

Narodeninový koncert svetoznámeho slovenského tenoristu sa uskutoční v nedeľu 18. apríla 2010 o 17.00 hod. v Sále opery a baletu v novej budove SND. Hosťami umelca budú operní sólisti Hasmik Papian, Monika Fabianová, Martin Babjak, Peter Mikuláš a Dušan Jamrich. Na klavíri bude sprevádzať Jozef Malík. Koncert sa uskutoční presne dva dni po päťdesiatych narodeninách umelca, ktorý žije operou už od detstva, stáleho hosťa Opery SND, ako aj sólistu tých najprestížnejších operných domov vo svete – Miroslava Dvorského.

Na koncerte spolu s Miroslavom Dvorským vystúpi arménska sopranistka Hasmik Papian, sólistka Opery SND, mezzosopranistka Monika Fabianová a dvaja spevácki kolegovia, s ktorými sa spájajú profesionálne začiatky Miroslava Dvorského, Martin Babjak a Peter Mikuláš. Slovom bude sprevádzať Dušan Jamrich a na klavíri bude hrať Jozef Malík.

„Hasmik Papian som si pozval, pretože je vynikajúcou svetovou speváčkou, mojou kolegyňou, s ktorou som veľakrát účinkoval na svetových scénach; okrem toho, že jej spev bude veľkým prínosom pre naše publikum, pozval som ju aj preto, lebo si ju vážim, je to vzácny človek. Moniku Fabianovú, veľmi kvalitnú speváčku, som pozval ako predstaviteľku mladšej generácie operných sólistov. Martin Babjak je môj rovesník, spolu sme študovali u profesorky Idy Černeckej, spolu sme aj ako študenti bývali; máme k sebe blízko nielen ako kolegovia, ale aj ako priatelia. Peter Mikuláš je mojím kolegom, s ktorým som sa od svojich debutantských čias delil v divadle o prvú šatňu, odspievali sme spolu veľa premiér, predstavení, veľa koncertov; od prvej chvíle môjho nástupu do divadla ho považujem za vynikajúceho speváka, umelca, kolegu,“ povedal o svojich hosťoch Miroslav Dvorský. Na javisku SND ho môžu priaznivci jeho umenia vidieť napríklad ako Jeníka v Smetanovej Predanej neveste, Rodolfa v Pucciniho Bohéme či Alfreda vo Verdiho Traviate.

Miroslav Dvorský – rodák z Partizánskeho, absolvent bratislavského Konzervatória a Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Absolvoval tiež študijný pobyt v milánskej Scale u Luciana Silvestriho. Jeho úspešná kariéra sa začala v roku 1983 v Opere Slovenského národného divadla, kde debutoval v postave Nemorina v Donizettiho Nápoji lásky. O tri roky neskôr sa stal sólistom Opery SND. Je víťazom viacerých medzinárodných súťaží a už niekoľko rokov patrí k medzinárodnej speváckej elite, ktorá sa prezentuje na najvýznamnejších scénach Európy i zámoria. Je stálym hosťom Štátnej opery vo Viedni, pravidelne vystupuje v berlínskej Štátnej opere, v londýnskej Covent Garden, Drážďanoch, Mníchove, Madride, Oslo, Paríži, Miláne, San Franciscu, Tokiu, vo Frankfurte, atď. 

Vstupenky/tickets na koncert MIROSLAV DVORSKÝ A HOSTIA

Top