MDPOH - program na mesiac máj

Miesto konania: Mestské divadlo P.O.Hviezdoslava, Bratislava

*Ako šlo vajce na vandrovku
Dátum konania:
9.5.2010 o 15.00 h
Staré divadlo Karola Spišáka, Nitra
Réžia: Zoja Zupková
Hrajú: Agáta Solčianska, Lucia Korená, Miloš Kusenda  / Rado Hudec/
Hravý, vtipný a nadčasový príbeh o múdrosti, šikovnosti a kamarátstve.
Jeho hlavnou postavou je malé, krehké, ale šikovné vajce. A toto vajce jedného dňa omrzí iba ležať na slame a snívať. Vďaka svojej odvahe a múdrosti sa vyberie do sveta na vandrovku, nájde si priateľov a s ich pomocou všetky nástrahy „krutého“ okolitého sveta prekoná.

*IVANOV, Anton Pavlovič Čechov
Dátum konania:
10.5.2010 o 19.00 h
Slovenské komorné divadlo, Martin
Réžia: Roman Polák
Hrajú: Miloslav Kráľ, Nadežda Jelušová, Ján Kožuch, Michal Gazdík, Jana Oľhová, Marek Geišberg, Eva Gašparová, František Výrostko a ďalší.
Hra nesmrteľného klasika ruskej literatúry Antona Pavloviča Čechova, jedného zo zakladateľov modernej drámy v spracovaní Martinského divadla získala 5 Divadelných dosiek.  Trpká tragikomédia vypovedá o veľkej životnej kríze hlavného  hrdinu trpiaceho  syndrómom našej doby - syndrómom vyhorenia..., ktorý podľa dnešných psychológov robí z človeka prázdnu schránku, vlastnú karikatúru.

*A budeme si šepkať
Dátum konania:
12.5.2010 o 21.00 h
Slovenské komorné divadlo, Martin
Autorky: Hana Gregorová, Ľudmila Podjavorinská, Elena Maróthy-Šoltésová, Terézia Vansová
Réžia: Kamil Žiška
Hrajú: Nadežda Jelušová, Ľubomíra Krkošková, Jana Oľhová, Eva Gašparová
Štyri výnimočné ženy, ktoré aj v sukni dokázali predbehnúť svoj čas. Mozaika prevažne autobiografických textov týchto charizmatických žien slovenskej literatúry Vás pozýva do ich „vlastných izieb". Hana Gregorová, Ľudmila Podjavorinská, Elena Maróthy Šoltésová a Terézia Vansová. Poďte si šepkať o ich detstve, o ich manželoch a deťoch, o ich snoch a túžbach...

*VĹČIK, Vasilij Sigarev
Dátum konania:
13.5.2010 o 16.30
Štátne divadlo Košice
Réžia: Joanna Zdrada
Hrajú: Ivana Feníková, Dana Košická, Katarína Horňáková, Judita Viciánová, Adriana Ballová, Ľuba Blaškovičová, Adriana Krúpová, Peter Cibula, Jozef Úradník, Iveta Šoltésová
Vasilij Sigarev patrí v súčasnosti medzi najlepších súčasných ruských dramatikov. Drsný, brutálny, neľútostný ale mrazivo realistický príbeh situovaný do prostredia rodiny troch žien – matky, dcéry a vnučky postupne odkrýva nešťastie a tragédiu ich životov.
V inscenácii sú použité diela japonského fotografa Kena Matsubaru z cyklu Portrait of Fruits.


*SEN - hudobno-tanečný program SĽUKU–u
Dátum konania:
18.5.2010  o 19.00 h
Choreografia: Ervin Varga, Ján Blaho, Pavol Pitoňák
Hudba: Štefan Molota
Kostýmy: výber z depozitu SĽUK-u v spolupráci s Martou Kováčikovou
Réžia: Marek Ťapák
V programe dominujú tance a hudba z oblastí Slovenska - Šariša, Zemplína, Spiša, Gemera, Podpoľania, Oravy, Myjavy a folklórny materiál Rusínov, Maďarov a Rómov. Jednotlivé tanečné a hudobné čísla rešpektujú ich historický základ, regionálne a tematické podoby. Živá sprievodná hudba je postavená na umelecko-obsahovej i estetickej hodnote a unikátnej štýlovej a regionálnej rôznorodosti hudobného folklóru.
Účinkuje tanečný súbor, ľudový orchester a spevácka skupina.

*MILOSTNÉ DOPISY
Dátum konania:
21.5.2010 o 19.00 h
Divadlo bez zábradlí Praha
Réžia: Boris Ščedrin
Hrajú: Veronika Freimanová, Zdeněk Žák
Hra jedného z najhranejších súčasných brodwayských dramatikov.
Slzy smiechu a dojatia vo vás vyvolajú detské a pubertálne lístočky i dospelé pozdravy, blahoželania a odkazy Melissy Gardnerovej a Andrewa Makepeacea Ladda III. Milostné dopisy sú doslova svetovým bestsellerem. V tejto hre účinkovalo veľa hercov zvučných mien ako napríklad Sarah Jessica Parker a Matthew Broderick, Paul Newman a Joanne Woodward, Jean Simmons a Charlton Heston... Takýto úspech nečakal ani autor sám. Dodnes trhá táto komorná hra rekordy v návštevnosti po celom svete.

*LAW, Stefan Lindberg
Dátum konania:
19.5.2010 o 19.00 h
DAB Nitra
Réžia: Svetozár Sprušanský
Hrajú: Peter Kadlečík, Matúš Krátky, Kristína Greppelová, Alena Pajtinková, Peter Oszlík, Martin Fratrič
Jedinečné a na Slovensku doposiaľ jediné divadelné predstavenie, ktoré otvorene a bez pokrytectva hovorí o dospievaní, sexe, viere, láske. O problémoch vo vzťahoch s kamarátmi, rodičmi, učiteľmi a autoritami. Zrkadlí horúcu súčasnosť, pocity dnešných mladých ľudí, ich vnútorné obavy, rozhovory v šatni a na žúroch, ich slovník, humor, hudbu...  LAVV je hra, ktorá si nedáva servítku pred ústa je nabitá energiou, svojským vtipom a aktuálnym jazykom dnešnej mládeže.

*VRÁTILA SE JEDNOU V NOCI
Dátum konania:
26.5.2010 o 19.00 h
Agentura HARLEKÝN
Réžia: Radovan Lipus
Hrajú: Václav Vydra, Libuše Švormová, Jana Malá, Libor Hruška, Martin Zahálka a ďalší.
Vynikajúco napísaná komédia súčasného argentínskeho autora o nádherne vitálnej, aj keď mŕtvej žene, neopakovateľným spôsobom vystihuje dôležitosť priateľstva a lásky.
Starý mládenec Manuel, pedikér a hráč v kaviarenskom orchestri, pravidelne chodí na hrob svojej matky, aby jej porozprával, čo sa mu všetko za poslednú dobu prihodilo. Keď sa raz neuvážene preriekne a prezradí, že sa ide ženiť, čaká ho po návrate domov neuveriteľné prekvapenie. Jeho matka, ktorá už niekoľko rokov „odpočíva v pokoji“ vstala z hrobu, aby dozrela na to, koho si jej synáčik vybral za manželku....

*M. R. ŠTEFÁNIK, O. Šoth, Z. Mistríková
Dátum konania: 28.5.2010 o 19.00 h
Balet štátneho divadla Košice
Réžia: Ondrej Šoth
Hudobná kompozícia: Michal Novinski
Choreografia: Ondrej Šoth, Juraj Kubánka, Maksym Sklyar, Lyudmyla Vasylyeva
Účinkujú: Anton Faraonov, Dominik Béreš, Vlastimil Harapes, Sergii Iegorov , Jana Hriadeľová, Lyudmyla Zhytnikova a ďalší
Moderné tanečné divadlo hľadajúce odpoveď na otázku, ako sa v súkolí veľkých dejín cíti malý človek, ktorý ide za svojím presvedčením, že je možné zmeniť svet. Osud M. R. Štefánika je dôkazom toho, že konkrétny človek môže ovplyvniť život nielen svoj a svojich blízkych, ale aj celých národov a  za necelých 39 rokov  prežiť niekoľko plnohodnotných životov.

*MALÝ PRINC
Dátum konania:
29.5.2010 o 10.00 h
Balet štátneho divadla Košice
Scenár podľa A. de Saint-Exupéry: Zuzana Mistríková, Ondrej Šoth
Réžia a choreografia: Ondrej Šoth
Hudba:Michal Pavlíček
Účinkujú: . A. Sukhanov / M. Sklyar / V. Sevastyanov, Y. Lisovyk/ J. Marčinský, T. Harvan/ A. Faraonov / A. Janíková / K. Kendrová / Ľ. Bombárová, E. Jenčková/ O. Makarenko / E. Chetvernia a ďalší
Tanečné divadlo pre deti a dospelých  je životným príbehom A. Exupéryho. Začína jeho detstvom, narodeninami a prechádza do dospelosti, kedy sa stáva vojenským pilotom. Celý jeho životný príbeh je zapísaný ako osud vo hviezdach a paralelne sa odvíja ako príbeh Malého princa vo vesmíre. Základnou filozofiou celého projektu je: ,, ako v nebi, tak i na zemi". Malý princ je  téma, ktorá oslovuje neustále celý svet svojou čistotou, filozofiou a pochopením sveta, v ktorom žijeme.  Je to návrat k ľudskosti, poetike, jemnosti a ľudskému dotyku.

*ODYSEUS
Dátum konania:
29.5.2010 o 19.00 h
Balet štátneho divadla Košice
Hudba: Michael Kocáb
Réžia: Ondrej Šoth
Účinkujú: Sergii Iegorov/ Maksym Sklyar/ Vasyl Sevastyanov/ Andriy Sukhanov / Anton Faraonov, Lyudmyla Vasylyeva/ Olesia Makarenko-Sevastianová/ Elena Chetvernya, Nataliya Litvinova a ďalší
Oslavy 60. výročia košického baletu vyvrcholili premiérou predstavenia Odysseus.
Choreograf Ondrej Šoth ho po prvýkrát naštudoval pred 22 rokmi v slávnej Laterne Magike. Je to moderné multimediálne dielo, v ktorom tanečníci úzko spolupracujú s filmom a hudbou, pod ktorú sa aj tentokrát podpísal frontman legendárnej kapely Pražský výběr Michael Kocáb. 

*DIVADLO NIE JE ZÍVADLO, alebo Hevi Foter prichádza!
Dátum konania:
30.5.2010 o 15.00

Premierové divadelné predstavenie, v ktorom sa nebudú nudiť ani deti, ani dospelí. Ich hostiteľom bude obľúbený spisovateľ, výtvarník a hudobník Daniel Hevier, jediný účinkujúci ktorému bude patriť nielen javisko, ale aj hľadisko.  Bude hrať, spievať, maľovať a na želanie  vymýšľať   rozprávky prítomných deťom. Každé predstavenie bude jedinečné a neopakovateľné  pretože deti mu sami navrhujú, čo chcú vidieť a počuť. Hevi ich zabáva, ale aj uvádza do tajov divadla a na záver sa deti s ním môžu odfotografovať, prípadne sa dozvedia, ako a kde sa s ním môžu stretnúť na internete.

Vstupenky na všetky predstavenia Divadla P.O.Hviezdoslava

www.mestskedivadlo.sk

Top