V Aréne štartuje séria etnokoncertov

V Aréne štartuje séria etnokoncertov
 
V bratislavskom Divadle Aréna od mája štartuje nová séria koncertov. Ide o jedinečný projekt realizovaný v spolupráci s agentúrou Shiraz, ktorý sa programovo zameriava na hosťovanie zahraničných hudobných interpretov  predovšetkým z oblasti etnickej hudby a world music. Prvým koncertom zo série bude 28. mája Rock´n´Roma! Ide o vystúpenie srbskej skupiny Kal, ktorá predstavuje netradičnú balkánsku cigánsku hudbu, v ktorej sa miesi tango s hudbou Stredného východu, ale i turecké a dokonca jamajské vplyvy. Pozornosť svetového publika priťahujú od roku 2006, kedy vydali debutový album pod jednoduchým názvom KAL. Album dosiahol prvé miesto vo World Music Charts Europe a skončil na treťom mieste v celoročnej hitparáde. Počas nasledujúceho roka  odohrali viac ako stovku koncertov po celom svete, vrátane väčšiny európskych štátov a USA.
Kal participovali na niekoľkých kompiláciách albumov s inými cigánskymi, srbskými a inými umelcami world music. Často vystupujú na rôznych festivaloch, napríklad Sziget v Budapešti, San Lorenzo v Miláne, Exit v Novom Sade a mnohých ďalších. Kapela, v ktorej je momentálne frontmanom Dragan Ristić, sa tiež politicky a sociálne angažuje v rámci boja proti predsudkom a protirómskym postojom. Dragan a jeho brat Dušan založili v Srbsku Letnú školu Amala, kde sa učí rómsky jazyk, história, kultúrne dedičstvo a politické otázky. V januári roku 2009 vydali druhý album - Radio Romanista. Ako pri prvom CD, skupina znovu spolupracovala s producentom Mikom Nielsenom, renomovaným spolupracovníkom hviezd ako Jamiroquai, Nick Cave, Underworld, Dizzy Gillespie alebo Natacha Atlas. Aj jeho pričinením má tento album svojský zvuk, počuť môžte skvelého rapujúceho hosťa Marcela  aj etnovokály  vynikajúcich speváčok skupiny Vrelo. A opäť, nemožno očakávať nič tradičné, je to album, ktorý láme klišé o rómskej hudbe, má rebelujúceho ducha a pritom to ostáva výborná zábava, cesta svetom, kde môžte počuť texty v srbskom, rómskom, anglickom aj francúzskom jazyku. Výlet v rytme rútiaceho sa vlaku,  zahŕňa aj cestu rôznymi štýlmi, mix od roma punku cez hudbu sprevádzanú hip-hopovými prvkami,  melódie, kde zaznieva balkánska harmonika spolu s folklórnymi prvkami cigánskej hudby až po beatbox. Kapela tento svojský štýl vtipne pomenovala Rock´n ´Roma!
Ako hostia koncertu sa predstavia slovenská skupina Bohémiens, ktorej líderkou je vnučka Jána Berkyho Mrenicu staršieho Barbora Botošová a diva šansónu, ethno a jazzu Jana Orlická.

Vstupenky/tickets na koncert Rock´n´Roma! - KAL a ich hostia

Top