Uprising reggae festival

Festival Uprising ohlasuje ďalšieho headlinera: je to Alborosie!

Uprising je dvojdňový festival, ktorý sa uskutoční posledný augustový víkend na bratislavských Zlatých pieskoch. Tohtoročný tretí ročník festivalu Uprising bude 27. a 28. augusta. Prvými potvrdenými headlinermi sú Alborosie, Dub Incorporation, Cornerstone Roots a Ras Charmer & Ginjah. Na predošlých ročníkoch na Uprisingu hrali hviezdy ako The Skatalites, Roots Manuva, Mad Professor, Macka B, Zion Train, Irie Revoltés, Fantan Mojah, Macka B, Looptroop, alebo Million Stylez.

Pred niekoľkými hodinami potvrdila svoju účasť na Uprisingu najväčšia súčasná nová hviezda reggae: Alborosie. Alborosie znamená teraz pre Európu to isté, ako pred niekoľkými rokmi Gentleman – na našom kontinente narodený spevák, ktorý s kolískou reggae spojil svoju dušu, aj svoje telo. Dokonca aj Jamajčania si ho rýchlo zobrali za svojho. Alborosie pochádza zo Sicílie, z pomerov ktoré poznáme z filmov: jeho otec bol policajt, brata zabili členovia nepriateľského pouličného gangu. Alborosie chvíľu vystupoval v Taliansku so skupinou Reggae National Tickets, ale pred desiatimi rokmi sa presťahoval priamo do Kingstonu. Tam sa stal producentom a všestranným hudobníkom, spolupracoval okrem iných s Ky-Mani Marleym a Gentlemanom. Dva roky po úspešnom debute “Soul Pirate” minulý rok vydal album “Escape From Babylon”, s ktorým opäť priniesol čerstvý vietor na obe strany Atlantiku, a to nielen do roots reggae kruhov.

Uprising festival teda potvrdzuje Alborosieho do zoznamu headlinerov. Ten ešte síce nie je konečný, ale už je isté, že na Zlatých pieskoch aj tento rok vystúpia známe a pozoruhodné mená. Dub Incorporation je francúzska úderka, miešajúca reggae, dancehall, dub, ska, hiphop a vplyvy arabskej a africkej hudby. Jamajku budú reprezentovať Ras Charmer a Ginjah, sprevádzaní živou skupinou Fireman Crew.

Ďaľším potvrdeným lákadlom festivalu je Cali P. z karibského ostrova Guadeloupe, ktorý vo svojej strhujúcej show dáva moderné reggae aj dancehall. Z ďalekého Nového Zélandu priletia Cornerstone Roots, po Fat Freddy's Drop ďalší vynikajúci maorský exportný artikel. Hviezdami Uprisingu budú aj digitálni dubberi Soom T & Disrupt, a dancehall-remixoví špecialisti z Francúzska Daddy & Hypa.

Dub stage bude mať zvukovo aj umelecky pod palcom legendárny škótsky soundsystém Mungo's Hi-Fi. Z domácej scény sa okrem iných objavia A.M.O. aj Hafner, v obidvoch prípadoch so špeciálnym programom pre Uprising festival. Slovensko budú reprezentovať aj Čistýchov a Mišo Biely.

Všetkých doteraz potvrdených umelcov nájdetewww.uprising.sk, kde budú postupne pribúdať nielen ďalšie mená, ale aj rôzne sprievodné podujatia a workshopy. Rozhodne si na 27. a 28. augusta neplánujte nič iné – permanentky za akčnú cenu 20€ sú už v predaji v sieti Ticketportal, a cena vstupeniek sa bude postupne zvyšovať.

Top