PREßBURGER KLEZMER BAND

PREßBURGER KLEZMER BAND
v Klube Za zrkadlom, Rovniankova 3
9.12.2010  o  19:00 h
Hudobný hosť: MOJŠE BAND

Jedinečné hudobné zoskupenie Preßburger Klezmer Band si od svojho založenia v roku 1995 získalo množstvo priaznivcov. Táto prvá slovenská formácia, inšpirujúca sa emotívnou a tanečnou etnickou hudbou zo strednej a východnej Európy známou ako klezmer, je zároveň najlepšie hodnotenou skupinou svojho zamerania na území bývalého Československa. Jej energetický hudobný „kokteil“ je podmanivo namiešaný zo židovskej, z balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru – to všetko
s originálnou esenciou súčasných moderných štýlov, ako jazz, rock, reggae a latino.
Preßburger Klezmer Band patrí medzi popredných predstaviteľov európskej scény world music.
Tak ako hrávali potulní židovskí muzikanti - klezmeri na začiatku minulého storočia na zábavách, svadbách či pohreboch – a to nielen židovských – tak aj dnes je počuť strhujúcu hudbu Preßburger Klezmer Bandu pri najrôznejších príležitostiach, na pódiách na Slovensku aj vo svete. Skupina prijala pozvanie na mnohé svetové festivaly a získala si množstvo fanúšikov aj zo vzdialenejších kultúr. Koncertovala takmer vo všetkých európskych krajinách, ale aj v zámorí.
Marta Potančoková – sólový spev
Snežana Jović-Werner (Srbsko) – akordeón, sólový spev
Andrej Werner – husle, vokály
Miro Lago – klarinet, vokály
Paľo Šuška – klavír, syntetizátor, vokály
Samo Alexander – kontrabas, sólový spev
Jano Oriško – bicie, perkusie
STÁLI HOSTIA:
Karine Sarkisjan (Arménsko) – sólový spev
Linda Luptáková – lektorka klezmerových tancov

MOJŠE BAND vznikol v roku 2010 na pôde VŠMU v Bratislave. Jeho cieľom je interpretovať najmä staré židovské piesne zo Slovenska, ktoré sú úzko zakorenené v slovenskom folklóre. Mojši bolo pôvodné pomenovanie pre klezmerov žijúcich na Slovensku. Títo hráči okrem toho, že hrali tradičnú židovskú hudbu venovali sa kvôli obžive aj interpretácii Slovenskej hudby. Takto došlo v mnohých lokalitách Slovenska ku krásnej symbióze štýlovo rozdielnych prvkov v jeden špecifický hudobný celok. Hráči Mojše bandu túto tradičnú hudbu obohacujú o vlastné podnety z oblasti chansonu, ethna, worldmusic, jazzu. Členmi Bandu sú traja mladí perspektívni muzikanti skúsení vo viacerých oblastiach a žánroch hudobného umenia.

Michal Paľko - cimbal, spev, furulya
František Kubiš - akordeón, bordon, jewish harph
Dominik Kobulnický - tuba, beat-box (ústne rytmy)

Dátum: 9.12.2010 Štvrtok
Začiatok podujatia: 19:00 hod
Miesto: Klub Za zrkadlom, Rovniankova 3, Bratislava - Petržalka
Vstup: Predpredaj: 6 €
            Na mieste:  8 €

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie PREßBURGER KLEZMER BAND

Top