Čechomor

Predvianočný koncert Čechomoru

Do Bratislavy sa už o niekoľko týždňov vráti kultová Českomoravská hudobná spoločnosť alias Čechomor. Za podpory Súrodencov Ďuďovcov a Jima Čerta vystúpi vo štvrtok 9. decembra netradične a na Slovensku premiérovo v klubových priestoroch. Po porovnaní kapacity bratislavského Majestic Music Clubu s počtom priaznivcov Čechomoru je každému určite jasné, že vstupenky na tento koncert si je potrebné zaistiť už v predpredaji, pretože priamo na bráne bude k dispozícii už len určitý obmedzený počet lístkov.

Koncert otvorí legenda českého undergroundu Jim Čert, ktorý svojou netradičnou hrou na harmoniku vyšlapal cestu dnešným hviezdam českého folku a ak sa vôbec dá k niečomu prirovnať, tak k Raduze v nohaviciach. Z jeho vystúpenia na nás dýchne duch zakázaných koncertov, disidenta Havla neobratne trápiaceho biciu súpravu a hrozby, že každú chvíľu do sály vtrhne ŠtB. Jim nám navyše sľúbil, že základ koncertu budú tvoriť songy z jeho platne na motívy diel J.R.R.Tolkiena, ktoré pojednávajú predovšetkým o Mordore, elfoch a temných silách.

Ďalším predskokanom Čechomoru budú 9. decembra Ferko a Martinka Ďuďovci, ktorých vypátrala Jana Belišová, ústredná postava projektu Phurikane Giľa, v dedinke Soľ pri Vranove nad Topľou. Ich koncert človek sleduje s nemým úžasom, pretože z vystúpenia rómskych nevidiacich a telesne postihnutých súrodencov ide neskutočná energia a radosť zo života, aká sa inde nevidí. Na ich koncertoch, napríklad tých na Pohode, majú slzy v očiach nielen citovo nestabilní jednici, ale aj úradníci v oblečkoch a hranatých okuliaroch.

Hlavnú hviezdu koncertu Čechomoru asi netreba predstavovať, pretože je ňou samotný Čechomor, asi najvýraznejší vývozný artikel českej hudobnej scény za posledné desaťročie. Skupina, už predtým kultová pre priaznivcov folku, ľudovej hudby, našlapaného „husličkárskeho punkrocku“ a world music, sa dostala do povedomia širokej verejnosti filmom Rok ďábla, popri Samotároch a Konflíkářoch asi najznámejším produktom českej nezávislej filmovej tvorby. Kto videl Čechomor naživo, ten vie, že ich hudba vie nadupať človeka energiou, akú na iných koncertoch nenájde. A sú ľudia, ktorí si tento zážitok potrebujú opakovať znovu a znovu. Najbližšiu príležitosť budú mať 9. decembra v bratislavskom Majesticu.

Vstupenky/tickets na Čechomor

Top