MDPOH - program máj 2011

Miesto konania: Mestské divadlo P.O.Hviezdoslava, Bratislava


Jakub a jeho pán pocta Denisovi Diderotovi, Milan Kundera
Dátum konania: 3.5.2011 o 19.00 h

Divadlo bez zábradlí, Praha
Réžia: Ivan Rajmont
Hrajú: Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Veronika Freimanová, Zdeněk Žák, Josef Carda, Dana Morávková, Petr Pospíchal, Kateřina Janečková, Martin Kubačák
Najslávnejší český Jakub a jeho pán - Jiří Bartoška a Karel Heřmánek vzdávajú opäť, po viac ako 30 rokoch hold Denisovi Diderotovi, nemenej slávnemu Milanovi Kunderovi, ale hlavne divadlu. Hravá, vtipná, múdra i satirická variácia na Diderotov román Jakub Fatalista, je príbehom o priateľstve, láske, zrade, a tiež o ceste. Putovanie za tým, kto sme a čo určuje naše kroky. Dejovú líniu tvorí rozprávanie o milostných pletkách, intrigách, nevere i falošnom priateľstve. Hra je plná vtipu, briskných výrazov a najmä brilantných hereckých výkonov.

GOLDBERGOVSKÉ VARIÁCIE, George Tabori
Dátum konania: 8.5.2011 o 19.00 h

Réžia: Peter Mankovecký
Hrajú: Martin Huba, Lukáš Latinák, Marián Miezga, Róbert Jakab, Juraj Kemka, Darina Abrahámová, Jana Oľhová, Dominika Kavaschová
 „Crazy“ tragikomédia plná irónie, mrazivo čierneho humoru a grotesky ponúka s nadhľadom pohľad na stvorenie sveta ako (s)tvorenie divadelnej inscenácie. Režisér Boh a herci ľudia. V Pred divákmi sa odohráva šialený a sarkastický dialóg,  ktorý  napadá stereotypy, sebaľútosť  a dogmy a dáva ich do kontrastu s obyčajnými ľudskými osudmi.

Chorea Slovaca, SĽUK
Dátum konania 10.5.2011 o 19.00 h

Réžia: Peter Maťo
Choreografia: Ladislav Cmorej, Simona Machovičová, Stanislav Marišler, Barbora Morongová, Vladimír Michalko, Ján Ševčík
Hudba: Stanislav Palúch, Marcel Commendant
Premiérový hudobno-tanečný program dáva priestor mladej generácii slovenských umelcov. Choreografia inšpirovaná pôvodným ľudovým tancom je originálnym spôsobom spracovaná do tanečných etúd pre SĽUK. Veľmi rôznorodé programové čísla sú prostredníctvom scény a kostýmov tematicky a vizuálne spájané do kompaktného a netradičného divadelného diela.

La Putyka, Rostislav Novák
Dátum konania:
14.5.2011 o 20.00 h
15.5.2011 o 19.00 h

Cirk La Putyka, Praha
Koncepcia a réžia: Rostislav Novák, SKUTR a kolektiv
Hudba:  Jan Maxián, Vojtěch Dyk, Jakub Prachař
Hrajú: Jiří Kohout, Petr Horníček, Jiří Weissmann, Lenka Vágnerová, Pavel Mašek, Petr Dejl, Tereza Toběrná, Zbyněk Šporc, Rostislav Novák, Anna Schmidtmajerová a Vojtěch Fülep
Skvelý a originálny projekt privítame po roku opäť na doskách MDPOH. Inscenácia inšpirovaná francúzskym novým cirkusom vychádza z českých reálií „hospodského“ života. Kombinuje akrobaciu, tanec, bábky, športové výkony a atmosféru českej putyky približuje skleným pohľadom triezveho pollitra. V projekte účinkujú okrem hercov aj tanečníci, muzikanti a športovci. Čo sa deje v hlavách „hospodských“ štamgastov, predvádzajú majstri  v akrobatických skokoch na trampolíne, profesionálni tanečníci alebo majster bojového umenia wu-shu. Predstavenie sprevádza živá hudba tria  Vojtěch Dyk, Jakub Prachař a Jan Maxián, členovia kapely NIghtWork, ktorá v Čechách  získala hudobné ocenenie Anděl 2010 v kategórii kapela roka.

Koniec hry, Dušan Mitana
PREDSTAVENIE V RÁMCI FESTIVALU NOVÁ DRÁMA / NEW DRAMA 2011
Dátum konania:  17.5.2011 o 19.00 h

Divadlo Andreja Bagara, Nitra
Réžia: Roman Polák
Hrajú: Milan Ondrík , Daniela Kuffelová, Eva Pavlíková, Kristína Turjanová, Juraj Loj, Ján Greššo, Ján Hrmo a. h., Žofia Martišová, Martin Nahálka , Peter Kadlečík, Juraj Hrčka , Marián Slovák a. h.
Dramatizácia kultového kriminálneho románu a  príbeh nevinného vraha. V bratislavskej umeleckej smotánke dôjde k beštiálnej vražde novinárky a manželky televízneho režiséra . Dej sa však nesústreďuje na pátranie po vrahovi, ten je už od začiatku známy,  ale na objasnenie konfliktov a udalosti, ktoré  k vražde viedli. Koniec hry nie je len kriminálny príbeh o beštiálnej vražde, ale aj znepokojujúca  výpoveď o spoločenskej pretvárke, alibizme a morálnom bezvedomí. 
Za réžiu inscenácie Koniec hry získal Roman Polák Cenu ministra kultúry za rok 2010.

Tajomný pokoj vecí, Milan Rúfus
PREDSTAVENIE V RÁMCI FESTIVALU NOVÁ DRÁMA / NEW DRAMA 2011
Dátum konania:  18.5.2011 o 19.00 h

Divadlo Jána Palárika, Trnava
Réžia: Viktor Kolár
Hrajú:  Edita Borsová, Gregor Hološka, Martin Križan, Stanislav Staško, Michal Jánoš, Miroslav Beňuš, Barbora Bazsová
V trnavskom divadle má inscenovanie poézie a uvádzanie divadelných „portrétov“ slovenských básnikov veľkú tradíciu. Tento krát siahli po diele Milana Rúfusa a  tak stojí na divadelných doskách jeho poézia pokory, oslava „obyčajnej“ krásy a čistoty, ktorá sa rodí z bolesti, ale o to je úprimnejšia. Rodina v inscenácii.
Tajomný pokoj vecí“ je plná mlčania a chladu. Nevieme kedy sa to mlčanie začalo, nevieme prečo je medzi nimi ten chlad. Svet rodičov verzus svet dieťaťa. Už veľa krát opakovaný pôdorys tých najzákladnejších vzťahov v ľudskom živote. Dieťa vníma svet ako plný zázrakov, je plné intuície a lásky, nevie odhadnúť ani pochopiť svet dospelých, nás, ktorí si nesieme svoj kríž.

Mono, Jozef Vlk
PREDSTAVENIE V RÁMCI FESTIVALU NOVÁ DRÁMA / NEW DRAMA 2011
Dátum konania:  19.5.2011 o 19.00 h

Debris Company Bratislava
Réžia, koncept, hudba: Jozef Vlk
Choreografia: Peter Jaško, Stanislava Vlčeková
Hrajú: Martina Lacová, Emil Píš, Martin Piterka, Daniel Raček, Stanislava Vlčeková
Mono netradičným spôsobom spája tanec, dramatické, vizuálne i hudobné umenie  a  tak sa v  predstavení odohrá príbeh piatich novodobých narcisov v podaní známych mien slovenského súčasného tanca. Pri pohľade do pomyselného zrkadla vidia ústredné postavy len to, čo chcú. Posadnutí vlastným telom,  krásou a inými intímnymi dôvodmi si stavajú piedestály svojej dokonalosti. Hoci o tom vedome nevedia, uzatvárajú sa do vlastných väzení, ktoré nemajú dvere, okná ani mreže. Dokážu nájsť samých seba alebo sa ich obraz v zrkadle definitívne rozpadne?

Podzemné blues, Peter Handke
PREDSTAVENIE V RÁMCI FESTIVALU NOVÁ DRÁMA / NEW DRAMA 2011
Dátum konania:  20.5.2011 o 19.00 h

Mestské Divadlo Žilina
Réžia: Eduard Kudláč
Hrajú: Boris Zachar, Jana Oľhová, Ingrid Ištóková
Divadelná lahôdka pre náročnejších divákov. Ústrednou postavou tejto miestami nahnevanej, miestami elegickej rozpravy je excentrický Divoký muž, cestujúci vo vagóne metra, ktoré prechádza podzemím akejsi bližšie neurčenej metropoly. Jeho bezcitné podzemné blues adresuje svojim polucestujúcim, ľuďom tejto zeme bez nádeje, ktorí podľa neho stratili svoju osobitú krásu - ostali už len odpudiví, dnešní, beznádejní. Kontroverzný rakúsky spisovateľ, básnik, dramatik, režisér a scenárista Peter Handke bol dvorným scenáristom Wima Wendersa, s ktorým napísal aj scenár pre jeho kultový film Nebo nad Berlínom. 

Buď prekliaty, zradca svojej domoviny! Oliver Frljić a herci
PREDSTAVENIE V RÁMCI FESTIVALU NOVÁ DRÁMA / NEW DRAMA 2011
Dátum konania: 21.5.2011 o 19.00 h

Slovinské divadlo mladých, Ľubľana, Slovinsko
Réžia: Oliver Frljić
Hrajú: Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga, Matija Vastl
Oliver Frljić sa vo svojom projekte s názvom Buď prekliaty, zradca svojej domoviny! (titul tvorí verš z bývalej spoločnej juhoslovanskej štátnej hymny) zaoberá radikálnou láskou a nenávisťou k divadlu. Rámcom pre spochybnenie hraníc umeleckej a občianskej slobody sú fragmenty príbehu o rozpade Juhoslávie. Symbolický priestor je obývaný herečkami a hercami, ktorí sa stretávajú s dilemami rovnako ako všetci z nás. Smrť je na pódiu prítomná v takmer pravidelných intervaloch.

Princezná na hrášku, Hans Christian Andersen
Dátum konania: 22.5.2011 o 15.00 h

Bábkové Divadlo Na Rázcestí, Banská Bystrica
Réžia a scenár: Michal Náhlík a. h.
Hrajú: Jozef Šamaj, Marianna Mackurová, Alena Sušilová, Veronika Fekiačová / Ivana Kováčová, Juraj Smutný
Ako spoznať pravú princeznú? No predsa podľa hrášku! Kto by nepoznal známu rozprávku  o  princeznej, ktorú pod množstvom perín a matracov tlačil maličký hrášok pod vankúšom! Dramatická úprava známej rozprávky od slávneho dánskeho spisovateľa Andersena je však aj o tom ako sa tri slečny - Dlhá, Široká a Bystrozraká skoro princeznami stali. Veselá hrášková rozprávka poteší všetky deti a ich rodičov.
Pre deti od 6 rokov.

BOSÉ NOHY V PARKU, Neil Simon
Dátum konania:  31.5.2011 o 19.00 h

Réžia: Jozef Krasula
Hrajú: Lucia Rózsa Hurajová, Marek Majeský, Marta Sládečková, Štefan Kožka a Pavol Šajmovič
Predstavenie MDPOH realizované v spolupráci s OZ AEON.
Príďte sa skvele zabaviť na sviežej komédii o zamilovaných mladomanželoch, ktorí sa práve nasťahovali do spoločného hniezdočka lásky a pomaličky spoznávajú nielen „sladkú“ realitu manželského spolužitia. Začiatok ich manželstva je navyše poznačený sťahovaním sa do nového bytu, ktorý ani zďaleka nespĺňa štandard, na ktorý sú obaja zvyknutí z predošlého života. Tento stav, v ktorom jeden druhého spoznávajú v krízových situáciách a keď sa objavujú aj dosiaľ skryté charakterové nedostatky, vyvoláva viacero humorných situácií, ale aj „dramatických“ chvíľ. 

Aktuálne informácie/News nájdete na stránke organizátora: www.mestskedivadlo.sk

Ticketportal nezodpovedá za zmenu v hereckom obsadení. Zmena programu vyhradená. 

VSTUPENKY / TICKETS na predstavenia MDPOH

Top