KROKE

KROKE   

11.9.2011 o 20,00 Koncertná sieň Klárisky, Bratislava
Názov skupiny znamená v židovskom jazyku jiddiš mesto Krakov, ktorého židovská časť bola až do holokaustu dominantným centrom židovskej kultúry. Skupinu založili traja absolventi Krakovskej hudobnej akadémie v 90. rokoch, a jej história je zároveň príbehom o obnove židovskej identity po štyridsiatich rokoch totalitnej hibernácie.
Od Klezmatics a ďalších paralel sa ale KROKE podstatne líšia zázemím v klasickej hudbe i v jazze, ich hudba stavia na sofistikovaných aranžmánoch a na umení improvizácie. Tretí album skupiny bol nominovaný na jednu z najprestížnejších európskych cien - nemeckú Cenu hudobnej kritiky, ďalší album ju získalo. Inštrumentálne majstrovstvo otvorilo skupine cestu k spolupráci so špičkovými svetovými virtuózmi: v roku 2003 vydali spoločný album "East Meets East" s britským huslistom Nigelom Kennedym, s ktorým dodnes pravidelne vystupujú. Spolupracovali s Petrom Gabrielom, Natachou Atlas aj so Stevenom Spielbergom. Ich pieseň "The Secret of The Life Tree" sa objavila na soundtracku k filmu Davida Lyncha "Inland Empire".
KROKE už osemnásť rokov bodujú po celom svete, ktorý  si kladie stále jednu a tú istú otázku: čo všetko sa ešte skrýva v hudbe z krakovskej židovskej štvrti Kazimerz? Predtým, ako sem v roku 1939 vtrhli Nemci a všetky židovské obyvateľstvo nahnali na protiľahlý breh Visly do geta Podgórze, odkiaľ viedla cesta iba do Osvienčimu, tu Židia žili päťsto rokov a Kazimerz tvorila srdce stredoeurópskej židovskej kultury.
KROKE čerpajú z rovnakých hudobných koreňov ako svetovo známa newyorská skupina KLEZMATICS - teda zo židovskej hudby východnej Európy. Akordeonista Jerzy Bawol, Tomasz Kukurba striedajúci violu s husľami a flautou a kontrabasista Tomasz Lato, od tamojšieho akustického klezmeru - odrazu pretekajúceho jazzovými improvizáciami - postupne prešli k novodobosti. Do skladieb implantovali i rockové bicie s perkusiami a samplami. Židovská hudba pod ich rukami rozkvitla do nečakané podoby, farebnosti; veľmi často sa KROKE tiež nechávajú inšpirovať sefardskými vplyvmi zo Stredomoria a Arábie.

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie KROKE

Top