Noc medzinárodného baletu: Králi slnka

V Bratislave vystúpia „Králi slnka“
Dňa 31. júla 2011 sa na  „Novej scéne” SND uskutoční večer medzinárodného baletu „Králi slnka” - podujatie svetovej úrovne pre milovníkov klasického baletu a fanúšikov nových tanečných trendov, ktoré sa stanú klasikou 21. storočia. Tento jedinečný zážitok do Bratislavy prináša pri príležitosti 15. výročia Palivová spoločnosť TVEL, ktorá je súčasťou ruskej štátnej korporácie Rosatom. Kreatívnym riaditeľom projektu je prominentný ruský choreograf Nikita Dmitrievsky.

Čaro tejto udalosti spočíva v jej jedinečnosti: divákovi predstaví bohaté spektrum vynikajúcich choreografických nápadov v podaní brilantných baletných umelcov z tých najlepších divadiel sveta: Veľké divadlo (Boľšoj Teatr), Michailovské divadlo, Divadlo K. S. Stanislavského a baletné divadlo Eifman. Okrem toho sa predstavia vedúci tanečníci Štátneho baletu v Berlíne, Štutgartského baletu (Nemecko), španielsky súbor Compania Nacional de Danza a Národná tanečná spoločnosť „La Mov“ (Španielsko), Holandské divadlo tanca (Holandsko) a Parížska opera (Francúzsko).

Špičky baletného umenia sa prihovoria publiku magickým jazykom, zrozumiteľným aj bez slov - cez emócie a energiu zrodenú na javisku. Ústrednou témou predstavenia je časť pestrofarebného života francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV, ktorá sa venuje umeniu tanca: kráľ od svojich 12-ich rokov tancoval v baletných divadlách Kráľovského paláca („Ballet Theatres Palais Royale“) – počas slávnych karnevalov v období baroka. Býval to prevrátený svet, v ktorom sa kráľ mohol na pár hodín ocitnúť v koži klauna a naopak, klaun si mohol vychutnať úlohu Jeho Veličenstva. V baletnom predstavení „Králi slnka“ sa umelci svetovej triedy premenia na „kráľov“ a „klaunov“ a prinesú divákom jedinečný zážitok.

Predstavenie „Králi slnka” bolo slávnostne uvedené v Moske (2008) a v Sofii (2010). Počas svojej existencie si vyslúžilo lásku, všeobecné uznanie publika a získalo status jednej z najvýznamnejších spoločenských udalostí roka. Súčasťou predstavenia je už tradičné uvedenie tanečnej premiéry. Vystúpenie v Bratislave nebude výnimkou - Nikita Dmitrievsky a jeho tanečníci pripravili balet  „Tabula Rasa“ a ďalšie jedinečné a fascinujúce diela.

Ivan Dybov, výkonný riaditeľ Palivovej spoločnosti TVEL, ktorá je súčasťou ruskej štátnej korporácie Rosatom a hlavným partnerom podujatia hovorí: „Tradične podporujeme významné kultúrne a spoločenské projekty v Rusku a aj v krajinách našich obchodných partnerov. O to viac nás teší, že sa tak deje pri príležitosti 15. výročia založenia spoločnosti. Táto kultúrna udalosť odzrkadľuje podstatu našej spoločnosti - klasiku a tradície v kombinácii s neustálym vývojom a významnými úspechmi, ktoré sa zosobňujú v modernom balete. Naša spoločnosť pôsobí v 17 krajinách sveta. Tanečníci, ktorí účinkujú v tomto predstavení, sú nielen potomkovia výbornej ruskej školy baletu, ale sú to aj slávni tanečníci z celého sveta. Verím, že táto udalosť vyvolá veľkú pozornosť a stane sa jednou z najzaujímavejších udalostí kultúrneho života na Slovensku.“


Informácie o spoločnosti:

TVEL, Palivová spoločnosť ruskej štátnej korporácie Rosatom, je súčasťou zoskupenia podnikov s vertikálnou štruktúrou, ktoré pôsobia v odvetví ruského jadrového priemyslu. Palivová spoločnosť TVEL integruje aktíva z výskumu a výroby jadrového paliva, podniky separácie a sublimácie, ako aj podniky plynových centrifúg - odstrediviek a ich zariadenia. Palivová spoločnosť TVEL bola založená s cieľom vybudovať čo najvhodnejšiu štruktúru riadenia podnikov zapojených do jadrového palivového cyklu a zlepšiť ich výkon a konkurencieschopnosť na globálnom trhu.


Nikita Dmitrievsky

Choreograf, pedagóg, producent, umelecký riaditeľ
Narodil sa v Moskve. Matka je baletkou Veľkého divadla (Boľšoj Teatr) v Moskve a otec je filmovým režisérom. V roku 1989 začal študovať na Moskovskej štátnej akadémii choreografie. Od roku 1993 sa začal venovať akrobacii, break dancu, stepu, hip-hopu a joge. Nikita dokonale ovláda viaceré tanečné štýly. V roku 1995 nastúpil do školy moderného tanca pod vedením Nikolaja Ogriskova, neskôr tu začal sám vyučovať. V rokoch 1997 až 2002 pôsobil Nikita ako umelec Veľkého divadla (Boľšoj Teatr).
V roku 2000 vyhral ako jediný ruský tanečník súťaž o štúdium a prácu v Holandskom divadle tanca (NDT) pod vedením Jiřího Kyliána.

Počas pôsobenia v Holandskom divadle tanca spolupracoval s rôznymi baletnými súbormi v Holandsku.
Nikita vytvoril choreografiu pre viac ako 15 baletných predstavení, vyše 50 tanečných predstavení, je producentom a umeleckým riaditeľom 10 tanečných projektov v Rusku, Holandsku, Izraeli, Bulharsku, Španielsku, Fínsku a ďalších krajinách sveta.

Medzi choreografické práce Nikitu Dmitrievského patria tanečné predstavenia pre Mariinské divadlo, Veľké divadlo (Boľšoj Teatr), baletné divadlo Eifman, Moskovský balet, Divadlo San Carlo, Novú operu, Divadlo Salerno a ďalšie. Príležitostne pôsobí ako režisér a zvukový producent pre divadlo a film a pôsobil tiež ako člen poroty viacerých známych tanečných festivalov a súťaží.

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie Noc medzinárodného baletu: Králi slnka

Top