WORLD OF THE DRUMS/ DRUMS OF THE WORLD

WORLD OF THE DRUMS/ DRUMS OF THE WORLD
Festival perkusií/Percussion Festival 2011
 
Prvý festival perkusií na Slovensku sa v Bratislave uskutoční už 28. a 29. októbra. V DK zrkadlový háj sa počas dvoch dní stretnú nielen svetoví majstri tohto v hudbe nepostrádateľného nástroja, ale aj slovenskí hudobníci, ktorí predvedú svoje schopnosti na akustických bubnoch a bubienkoch rôznych tvarov a veľkostí. Medzi zahraničnými účinkujúcimi nebudú chýbať Abhijit Banerjee z Indie, Američan Hearn Gadbois, Amirkasra Zandian z Iránu, poľská hudobníčka Patrycja Napierala či česká formácia TUBABU. Slovensko na festivale zastúpia napríklad Eddy Portella & El Poderoso 5tet, Štefan Bugala, Roman Kozák & Keltieg, La3no Sessions, Batatimba & Sherpa Band či Esso.

Po hudobnej stránke ponúkne podujatie rozmanité ukážky z rôznych častí sveta, zaznie latinskoamerická samba, hudba Južnej Ameriky, africká, perzská, indická či keltská hudba. Predstavia sa aj nové a nečakané prepojenia tradícií Východu a Západu, klasickej a etnickej hudby a tiež najnovšie trendy ako populárny beatbox. Na spríjemnenie oboch večerov je pripravená etnopárty.

Popri hlavnom programe ponúkne festival aj priestor na získavanie prvých skúseností s perkusiami a rozmanitých informácií o hudbe. Odborné workshopy pod vedením samotných účinkujúcich ponúknu praktické ukážky pre pokročilejších záujemcov a návštevníci budú mať možnosť porozprávať sa s hudobníkmi aj na neformálnych stretnutiach. Počas dvoch dní sa predstavia aj ukážky tancov ako flamenco či orientálne tance, nebude chýbať drum circle a iné akcie, ktoré počítajú s interakciou a aktívnou účasťou divákov. Nástroje na zapožičanie umožnia záujemcom vyskúšať si hru na perkusie a zapojiť sa do bubnovačky.

Okrem hudby sa môžu návštevníci tešiť na stánky s cédečkami, literatúrou, ktorú poskytne kníhkupectvo Artforum, na predajcov a výrobcov perkusií či infostánky rôznych združení. Nebude chýbať ani občerstvenie, k dispozícii budú stánky s exotickým jedlom a nápojmi a tiež čajovňa.

                Abhijit Banerjee je považovaný za jedného z najvýznamnejších majstrov na tabla v Indii. Počas svojej dvadsaťročnej kariéry spolupracoval s prominentnými majstrami indickej hudby, svoj talent však preukázal aj v rozmedzí iných žánrov, ako je napríklad world hudba a džez. Účinkoval na medzinárodnom festivale WOMAD a na Slovensku si ho mali diváci možnosť vypočuť na One Day Jazz Feste bubeníka Martina Valihoru. Hosťkou jeho vystúpenia bude aj slovenská huslistka Barbora Botošová.

Americký perkusionista Hearn Gadbois mal už možnosť zahrať si s hudobnými legendami ako Patti Smith, Yoko Ono či Suzanne Vega. Na svojom konte má  aj spoluprácu s majstrami tradičnej hudby v Indii, Maroku, Tunisku, Iráne či Turecku. Momentálne sa zdržiava v Prahe, pracuje na mnohých projektoch, vydáva vlastné albumy a komponuje hudbu k tanečným predstaveniam inšpirovaných sufizmom a perzskou hudbou. Predstaví sa so svojou skupinou Learned Hands.

Amirkasra Zandian je mladý talentovaný iránsky perkusionista pochádzajúci zo slávnej hudobníckej rodiny. Počas svojho štúdia vo Viedni sa zoznámil s hudbou Európy a v súčasnosti sa venuje mnohým projektom na pomedzí žánrov a hudobných tradícií. Spolupracoval so stepovou tanečnicou, hráva s tirolsko-balkánskou kapelou a popritom spolupracuje aj s majstrami tradičnej perzskej hudby. Na festivale sa predstaví v spoločnom projekte s  Patrycjou Napierala z Poľska. Mladá hudobníčka, hrá na množstve nástrojov, ako sú bodhrán,  cajon alebo djembe. Vo svojom repertoári má keltskú, sefardskú či africkú hudbu, pričom ju inšpiruje aj salsa a latino.

Česká formácia TUBABU patrí k popredným zoskupeniam venujúcim sa tradičnej západoafrickej hudbe.

Vstupenka 10 € a permanentka 17€

Bližšie informácie www.shiraz.sk

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie WORLD OF THE DRUMS/ DRUMS OF THE WORLD

Top