Iva Bittová a Čikori

Iva Bittová a Čikori „revival“ na slovenskom turné
 
Slovenskí mimo bratislavskí fanúšikovia budú mať možnosť prvýkrát počuť Čikori naživo na novembrovom turné, ktoré začne v Žiline a bude pokračovať koncertmi v Prešove, Košiciach, Poprade, vo Zvolene a na záver v Bratislave.

Husle, spev, atmosféra multi kultúrnej zmesi hudby, zvukov, štýlov – to je krásne nedefinovateľná hudba českej umelkyne Ivy Bittovej. Speváčka a huslistka, ktorej sa v tichosti, bez agresívnej mediálnej podpory podaril v česko-slovenských kontextoch bezprecedentný medzinárodný úspech, má na konte viac než dvadsať albumov a spoluprácu s uznávanými zahraničnými hudobníkmi a telesami – od avantgardných umelcov až po osobnosti zo sveta opery a klasickej hudby. Neuveriteľne široký záber Bittovej hudobnej reči vychádza jednak z umeleckého zázemia rodiny, v ktorej vyrastala (otec bol uznávaným hudobníkom klasickej i ľudovej hudby a matka sa amatérsky venovala spevu), jednak z jej otvorenosti a pokore voči hudbe, ktorá úprimne pramení z jej vnútra, bez falošných zásahov komerčných mechanizmov. Napriek umeleckej nezávislosti získala Iva Bittová štatút umelkyne s nabitým kalendárom, fascinujúcej publikum po celom svete a kvôli množstvu pracovných ponúk v zámorí sa rozhodla dočasne presídliť do Hudson Valley v štáte New York.

Bittovej prejav charakterizuje simultánne používanie spevu a hry na husliach, pričom v oboch prípadoch kombinuje výdobytky profesionálneho klasického školenia s netradičnými farebnými možnosťami oboch „médií“, zachádzajúc až k bizarným zvukom a do experimentálnych polôh. Štýlovo je jej hudba ťažko definovateľná, pohybujúc sa na teritóriu takmer všetkých hudobných žánrov:  folku, rocku, experimentálnej hudby, folklórnych a etnických prvkov, jazzu i klasickej hudby.

V priebehu celej kariéry strieda Iva Bittová svoje sólové projekty s inšpiratívnymi partnerskými spoluprácami. Takou je aj formácia Čikori, nadväzujúca na spoluprácu s gitaristom a spevákom Vladimírom Václavkom, Bittovej bývalým spoluhráčom zo skupiny Dunaj a neskorším spoluautorom úspešného dvoj-CD Bílé inferno (Indies Records, 1997). Skupina Čikori (z angl. „chicory“ = čakanka) vznikla r. 1999 a o dva roky neskôr vydala rovnomenné CD (Indies Records, 2001), ktoré získalo cenu českej sekcie Medzinárodného fonografického priemyslu „Anděl“. Rôznorodé individuálne aktivity členov Čikori však na niekoľko rokov prerušili jej pôsobenie, až kým skupina nezareagovala na rastúce ponuky organizátorov a v tomto roku opäť obnovila spoločné koncertovanie v Čechách i v zahraničí. Čikori kombinuje typickú vôňu Bittovej prejavu s jazzovým backgroundom, improvizovanými plochami a etnickými názvukmi, pričom dôležitou farebnou zložkou v celkovom zvuku je spolupracujúca trúbka.


Iva Bittová & ČIKORI, slovenské turné 2011:

13.11.2011 Dom umenia Fatra, Žilina
14.11.2011 Kino SCALA, Prešov
15.11.2011 GES club, Košice
16.11.2011 Dom kultúry, Poprad
17.11.2011 DK ŽSR, Zvolen (v rámci festivalu Víkend atraktívneho divadla)
18.11.2011 Koncertná sieň RTVS, Bratislava
 
Iva Bittová - husle, spev
Vladimír Václavek - akustická gitara, spev
Jaromír Honzák - kontrabas
Miloš Dvořáček - bicie a perkusie
Oskar Török - trúbka

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie Iva Bittová a Čikori

Top