KLEZMER MEETS BALKAN

KLEZMER MEETS BALKAN

Preßburger Klezmer Band (SK – SRB)
feat.
Miroslav Vuković (BiH) & Anita Ribar (SRB)
v Klube za zrkadlom, Rovniankova 3
7.12.2011  o  20:00 h

Preßburger Klezmer Band ku koncu roka pripravil jedinečný projekt KLEZMER MEETS BALKAN – fúziu a prelínanie židovskej a balkánskej ľudovej hudby – žánrov, ktoré sú si charakterom aj pôvodom veľmi blízke. Napríklad bosnianske melancholické sevdahlinke sú pôvodne hudbou sefardských Židov, z ktorých jedna tvorí súčasť programu.

Preßburger Klezmer Band sa v projekte predstaví so zaujímavými zahraničnými hudobnými hosťami: talentovaným akordeonistom Miroslavom Vukovićom z bosnianskej Gradišky, ktorý súčasne pripravil aranžmány pre spoločný program, a perspektívnou speváčkou Anitou Ribar zo Srbska. Miroslav je absolventom bratislavskej Vysokej školy múzických umení v odbore hra na akordeóne. Je nositeľom viacerých ocenení z medzinárodných akordeónových súťaží a vyhľadávaným interpretom srbského folklóru. Okrem toho sa tiež venuje intenzívne aj klasickej a rockovej hudbe, a to aj v aranžérskej oblasti. Obaja umelci sa zúčastnili množstva vystúpení, ako aj predstavení v rozhlase a televízii.

Tento výnimočný koncert v Klube za zrkadlom je spojený s ochutnávkou srbských špecialít a kosher vín za osobnej účasti ich výrobcu Juliusa Hafnera.

Jedinečné bratislavské hudobné zoskupenie Preßburger Klezmer Band si od svojho založenia v roku 1995 získalo množstvo priaznivcov. Táto prvá slovenská formácia, inšpirujúca sa emotívnou a tanečnou hudbou zo strednej a východnej Európy známou ako klezmer, je zároveň najlepšie hodnotenou skupinou svojho zamerania na území bývalého Československa. Jej energický hudobný „kokteil“ je podmanivo namiešaný zo židovskej, z balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru – to všetko s originálnou esenciou súčasných moderných štýlov, ako jazz, rock, reggae a latino. Preßburger Klezmer Band patrí medzi popredných predstaviteľov európskej scény world music.

Skupina od svojho vzniku absolvovala množstvo rozmanitých vystúpení nielen na Slovensku, ale aj v Európe i zámorí, počnúc multižánrovými hudobnými festivalmi, cez koncerty v kluboch a v klasických hudobných sálach, komornými vystúpeniami až po zábavy na plesoch, oslavách a firemných eventoch. Vystúpenia kapely prinášajú podmanivú interpretáciu známych i unikátnych piesní predovšetkým v jazyku jidiš, ale aj v slovenčine, angličtine a balkánskych jazykoch. Vyjadrujú aj strhujúcu emotívnosť a tanečnosť klezmerovej hudby. Preßburger Klezmer Band má na konte päť albumov a mnoho úspešných spoluprác na filmových, divadelných a iných projektoch.


Dátum: 7.12.2011 Streda
Začiatok podujatia: 20:00 hod
Miesto: Klub za zrkadlom, Rovniankova 3, Bratislava - Petržalka
Vstup:
Predpredaj: 6 €
Na mieste:  8 €
Linky: www.klezmer.sk, www.facebook.com/pressburgerklezmerband

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie KLEZMER MEETS BALKAN

Top