Marián VARGA & NONETO

Koncert a krst nového projektu Mariána Vargu "Marián Varga a Noneto"

v utorok 6. decembra 2011
o 19.00 v Atelieri Babylon

    Účinkujú:
Marián VARGA - klávesy 
NONETO (Moyzesovo kvarteto, Slovenské dychové kvinteto) 
 


Program vychádza na novom CD, ktoré nadväzuje na spoluprácu Mariána Vargu s Moyzesovým kvartetom (2006). Podobne, ako na CD Marián Varga a Moyzesovo kvarteto, aj výber skladieb pre "Noneto" aranžoval skladateľ Marek Spusta, ktorý sa výraznou mierou podieľal i na dramaturgii CD: "Snažil som sa do výberu zaradiť skladby, v ktorých nehrajú výraznú úlohu bicie, pretože tie sa dajú ťažko nahradiť. Veľmi ma potešilo, že môžem jednak nadviazať na projekt, ktorý sme robili s Moyzesovým kvartetom, ale že sa zároveň posúvame o čosi ďalej. Rozšírený aparát o dychové kvinteto ponúkol pre aranžéra nové farebné možnosti a aj výber skladieb je iný. Do nového výberu sme však zaradili aj dve skladby, ktoré som aranžoval r. 2006 pre sláčikové kvarteto, takže teraz vzniká možnosť porovnať si ich zvuk v rozšírenom obsadení, v oveľa farebnejšej verzii".
Na CD Marián Varga a Noneto znejú skladby z albumov Na druhom programe sna, Všetko je inak, Divergencie, Zvoňte, zvonky, Zelená pošta, Labutie piesne a Cyrano z predmestia.

Marián Varga (1947) patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenskej hudby. Koncom 60. rokov pôsobil v skupine Prúdy, r. 1969 založil vlastnú, dnes už legendárnu formáciu Collegium Musicum. Zaradil sa k prvým exponentom artrocku v Československu a jeho reinterpretácie diel klasickej hudby svojím významom prekročili domáce hranice. Svedčí o tom aj fakt, že albumy Collegia Musica sú dnes vyhľadávanými zberateľskými raritami fanúšikov z celého sveta. V 80. rokoch sa Marián Varga vydal na sólovú dráhu a stal sa opäť priekopníkom, tentoraz konceptu komponovania v reálnom časopriestore, založenom na improvizácii. Je autorom aj prvého rockového muzikálu  u nás (spolu s Pavlom Hammelom) Cyrano z predmestia .
S členmi Moyzesovho kvarteta spolupracoval Marián Varga už na albume Collegia Musica Divergencie. R. 2006 zaranžoval Marek Spusta výber z týchto skladieb pre úspešný projekt Marián Varga a Moyzesovo kvarteto. Nadväzuje naň aj najnovší projekt Marián Varga a Noneto.

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie Marián VARGA & NONETO

Top