Jazznica 2012

Jazznica 2012


Jazznica
29.–30. jún 2012
Banská Štiavnica

Piatok 29. júna
Kostol sv. Kataríny
Nothing but Swing Trio / SK
Kaltenecker Trio / H
Invisible World / CZ

Sobota 30. júna
Kostol sv. Kataríny
H Projekt / SK
Artur Dutkiewicz Trio / PL
Andrej Šeban – Oskar Rózsa – Martin Valihora / SK


Posledný víkend pred letnými prázdninami už po šiestykrát zaznie jazz v Kostole sv. Kataríny v starobylej Banskej Štiavnici. Letný jazzový festival Jazznica 2012 (29.–30. júna) ponúkne v „tradične netradičnom“ sakrálnom priestore vystúpenia umelcov, ktorí sa na slovenských festivalových scénach objavujú pravidelne („nadupané“ maďarské powertrio hráča na klávesových nástrojoch Zsolta Kalteneckera, domáce trio Nothing but Swing patriace k najreprezentatívnejším formáciám stredoeurópskej jazzovej scény), ale i zriedkavo. K takým patrí dlhoočakávaný návrat „staronového“ tria gitaristu Andreja Šebana s basgitaristom Oskarom Rózsom a bubeníkom Martinom Valihorom. Prekvapiť môže aj H projekt gitaristu Andreja Hrušku s nádychom experimentu, v ktorom sa jazzfunk prelína s ambientnými plochami elektronických mašiniek.
Pre mnohých budú objavnými známe témy Hey Joe, Little Wing, Voodoo Chile alebo Angel v podaní akustického klavírneho tria Poliaka Artura Dutkiewicza. Práve jeho album Hendrix Piano sa tešil v Poľsku značnej pozornosti, kapela ho predstavila na mnohých domácich i zahraničných festivaloch a premiérovo ho uvedie aj na Slovensku. V susednom Česku zarezonoval projekt Invisible World mladého kontrabasistu Tomáša Lišku natoľko, že porota pod krídlami Českej jazzovej spoločnosti ho označila za druhý najlepší Album roka 2009. Rovnako jeho trio s nesmierne vnímavým gitaristom Davidom Dorůžkom a klaviristom Vítom Křišťanom sa predstaví na Jazznici v domácej premiére.
Tradičný priestor dostávajú na Jazznici mladé kapely. V Art CAFE bude hrať v piatok Maringotka z Banskej Bystrice a v sobotu prešovské trio Jazz&More, finalista súťaže Nové tváre slovenského jazzu 2009. Nebude chýbať ani muzikantský workshop vedený vynikajúcim bubeníkom Martinom Valihorom a obľúbené večerné jam sessions v kaviarni Divná pani.

www.jazznica.sk
 

Piatok 29. júna
Kostol sv. Kataríny

Nothing but Swing Trio / SK
Klaudius Kováč – klavír
Róbert Ragan – kontrabas
Peter Solárik – bicie nástroje

Banskobystrické trio Nothing but Swing patrí k najstálejším a najreprezentatívnejším formáciám stredoeurópskej jazzovej scény. Dôkazom je nielen jeho periodická účasť na európskych festivalových a klubových scénach ale aj vedenie workshopov v USA či pravidelná spolupráca s renomovanými hosťami (americký tenorsaxofonista Scott Hamilton, maďarský vokalista Gábor Winand, škótsky altsaxofonista Paul Towndrow, poľský tenorsaxofonista Piotr Baron...). Od svojho vzniku v roku 1998 funguje trio v pôvodnej zostave a svojím názvom odkazuje na dedičstvo štýlotvornej generácie pionierov 40. a 50. rokov minulého storočia (Lester Young, Bud Powell, Charlie Parker a ď.). Výrazný muzikantský potenciál členov tria umožňuje prijímať vplyvy vážnej hudby, moderného jazzu i etnického folklóru, čoho dôkazom je napríklad projekt Bashavel – rozšírená verzia zoskupenia s huslistom Stanom Palúchom a cimbalistom Marcelom Comendantom.
Trio Nothing but Swing sa počas poldruha desaťročia svojej existencie predstavilo takmer na všetkých domácich scénach a na nahrávkach Soul Station (Allegro 2003), Stano Palúch & Nothing but Swing Trio (Hevhetia 2004) a NBS Trio Plays Komeda (BCD Records 2010). Práve osobitý pohľad na dedičstvo poľského klaviristu a svetoznámeho skladateľa filmovej hudby Krzysztofa Komedu zaznamenal nadšené ohlasy nielen domácej, aj najmä zahraničnej jazzovej komunity. 

http://www.nbstrio.com/

Kaltenecker Trio / H
Zsolt Kaltenecker – klávesové nástroje, syntezátor
Béla Piri – basgitara
András Dés – bicie nástroje

Všetci, ktorí zažili vystúpenie energického Kaltenecker Tria potvrdia, že koncerty tejto maďarskej powerjazzovej úderky sú nielen zvukovým, ale i vizuálnym atakom. Odchodom bubeníka Gergőa Borlaia a výmenou na tomto poste síce kapela stratila technicky nesmierne precíznu (a ešte viac efektnú) pulzáciu, avšak najvýraznejší znak tria – vrstvenie hybridných elektronických zvukov klávesových nástrojov zlievajúcich sa do podoby futuristickej počítačovej hry – ostal. Líder Zsolt Kaltenecker (1970) je absolventom prestížnej Akadémie Ferenca Liszta v Budapešti. Po štúdiu klasického i jazzového klavíra pokračoval súkromne v New Yorku a z akustického klavíra presedlal na rozličné elektrické klávesové nástroje, prostredníctvom ktorých prelamuje zvukové i výrazové bariéry. Absolventami Lisztovej akadémie sú aj obaja členovia súčasnej podoby tria – basgitarista Béla Piri (1970), dlhodobo pôsobiaci na austrálskej jazzovej scéne a bubeník András Dés (1978), ktorý „konvertoval na jazzovú vieru“ z hudby fúzovanej židovskými, keltskými a balkánskymi vplyvmi.
Vynikajúce maďarské fusion trio s presahmi k etnickej hudbe, rocku i new age music vydalo viacero albumov a teší sa značnému renomé v mnohých krajinách.

www.myspace.com/1705music
www.myspace.com/zsoltkaltenecker

Invisible World / CZ
Tomáš Liška – kontrabas
David Dorůžka – akustická gitara
Vít Křišťan – klavír

Mladá generácia českých jazzmanov už dávnejšie pochopila, že Praha nie je New York a že interpretovanie skladieb amerických vzorov „cez kopirák“ naozaj nemá zmysel. Aj z tohoto dôvodu dokázal debutový album Invisible World (Animal Music 2009) kontrabasistu Tomáša Lišku zarezonovať aj za hranicami svojej domoviny. Trio s akustickou gitarou a bandoneónom (prípadne s alternujúcim klavírom) zaujme nielen neopočúvanou zvukovosťou, ale najmä spôsobom, akým si hráči podsúvajú krehké motívy na ploche otvoreného dynamického spektra. Vďaka nemu vyznievajú nuansy jednotlivých nástrojov a ich súladiaca farebnosť. Podmanivý projekt ocenila porota pod krídlami Českej jazzovej spoločnosti 2. miestom v ankete Album roka 2009.
Tomáš Liška (1979) aktuálne finišuje štúdium na prestížnom Jazz Institut Berlin a pôsobí vo viacerých projektoch (kvarteto Points, Steve Walsh Quartet, Druhá tráva, Matej Benko Trio). S kvartetom Points získal v roku 2010 hlavnú cenu na jazzovej súťaži v španielskom Getxe, ako sólový hráč si odniesol hlavné ceny z festivalov v belgickom Hoeilaarte a poľskej Siedlci. Gitarista David Dorůžka (1980) získal počas štúdia na Berklee College of Music ocenenia Wayne Shorter Award a Jimi Hendrix Award. Spolupracuje s viacerými domácimi i zahraničnými umelcami, ako líder vydal trojicu albumov, z ktorých Hidden Paths a Silently Dawning boli vyhlásené Akadémiou populárnej hudby za albumy roka v kategórii jazz a blues. Vít Křišťan (1986), líder vlastného tria a kapely Inner Spaces absolvoval štúdium jazzového klavíra a skladby na Hudobnej akadémii Karola Szymanowského v Katoviciach, neskôr pokračoval na jazzovej akadémii v dánskom Odense.
 
www.tomasliska.com

Sobota 30. júna
Kostol sv. Kataríny

Andrej Šeban – Oskar Rózsa – Martin Valihora / SK
Andrej Šeban – gitara
Oskar Rózsa – basgitara
Martin Valihora – bicie nástroje

Gitarista, producent a skladateľ Andrej Šeban (1962), ktorý sa na sklonku 90. rokov stiahol do ústrania, ohlásil návrat svojho „staronového“ tria s basgitaristom Oskarom Rózsom a Martinom Valihorom (bubeníkom pôvodného Šebanovho tria bol Marcel Buntaj). Popri Šebanových aktivitách po boku Richarda Müllera alebo Petra Lipu uňho postupne doznievali výsledky spolupráce s Dežom Ursinym. Prostredníctvom Ursinyho dedičstva Šeban odstránil prebytočné vonkajšie vplyvy, dôkazom čoho bol vynikajúci triový pesničkový album Bezvetrie (BMG 2000), experimentálnejší tandem s Antonom Kubasákom SpaceBoys (Hevhetia 2005) a dvojica sólových nekonvenčných pohľadov na domáci folklór na albumoch Sklony (Hevhetia 2008) a Časozber (Universal Music 2011).
Jeden z najkreatívnejších hudobníkov domácej scény – skladateľ, dirigent, producent a basgitarista Oskar Rózsa (1974) sa v poslednom desaťročí podpísal pod množstvo žánrovo i umelecky rôznorodých projektov (otvorený Oskar Rózsa Sextet, ambientný Presence, experimentálny Barflies, zastretý Universal Cure, monumentálny Under My Spell). Bubeník Martin Valihora (1976) bol členom tria japonsko-americkej klaviristky Hiromi, spolupracoval s gitaristami Ronom Affifom a Leem Ritenourom, viedol viaceré zoskupenia (Waking Vision Trio, Punk Funk Project, Martin Valihora Trio). Rózsa s Valihorom patria v poslednom období k najvyhľadávanejším hudobníkom slovenskej scény.

www.andrejseban.com
www.myspace.com/oskarrozsa
www.myspace.com/martinvalihora

Artur Dutkiewicz Trio / PL
Artur Dutkiewicz – klavír
Paweł Puszczało – kontrabas
Sebastian Frankiewicz – bicie nástroje


Poľský klavirista, skladateľ a pedagóg Artur Dutkiewicz (1958) prekvapuje šírkou svojho umeleckého záberu. Absolvent Hudobnej akadémie Karola Szymanowského v Katoviciach sa prebojoval do finále prestížnej americkej súťaže Thelonious Monk Competition vo Washingtone, DC. Je dlhoročným lektorom na medzinárodných jazzových dielňach v Poľsku i v zahraničí. Artur Dutkiewicz spolupracoval s mnohými umelcami, viac ako dve desaťročia trvalo jeho hudobné partnerstvo s vynikajúcim tenorsaxofonistom Tomaszom Szukalskim. Ako líder nahral 5 albumov, z ktorých v Poľsku zarezonovali najmä posledné triové Niemen Improwizacje (Fonografika 2009) s témami kultového pesničkára Czesława Niemena a Hendrix Piano (PianoArt 2010). Výber z tém Jimiho Hendrixa (Hey Joe, Little Wing, Voodoo Chile, Angel alebo Manic Depression) uviedlo Dutkiewiczovo zoskupenie prvýkrát v roku 2001 na varšavskom festivale Transkrypcje. Album Hendrix Piano sa tešil v Poľsku značnej pozornosti a kapela ho predstavila na mnohých domácich (Festiwal Pianistów Jazzowych v Kaliszi, Guitar City vo Varšave) i zahraničných festivaloch (Tel Aviv, Varna).

http://www.arturdutkiewicz.pl/

H projekt / SK

Andrej Hruška – gitara, programming
Samuel Šimek – trúbka
Filip Hittrich – basgitara
Jakub Hittrich – bicie nástroje

H projekt (Hruška – Hittrich – Hittrich) zostavil v roku 2008 bratislavský gitarista Andrej Hruška, ktorý paralelne vedie trio M.A.F. (s bubeníkom Mariánom Slávkom a basgitaristom Filipom Hittrichom) a táto trojica spolu s hosťami (Dano Heriban, Roland Kánik, Oskar Rózsa...) nahrala album Žena s ovocím (Pavian Records 2010). Členovia H projektu fúzujú rockové korene s jazzom, r´n´b a funkom a inšpiratívnym spôsobom experimentujú s rôznorodými mašinkami a programovaním. Pôvodného trubkára Ľubora Priehradníka vystriedal Samuel Šimek. Líder zoskupenia Andrej Hruška okrem toho pôsobil vo viacerých domácich projektoch (Suggestion, Daily Jazz, Equinox, Sisa's Food, The City, Save The Cookie, Feed The Cat, Nikki Tresor, Wasting Time, Funkastic, Sanyland).

http://www.facebook.com/hprojekt

Sobota 30. júna
Art CAFE

Nové tváre slovenského jazzu
Jazz&More / SK
Samuel Marinčák – gitara
Jozef Kehl – basgitara
Pavol Šarišský – bicie nástroje

Trojica mladých hudobníkov sa stretla na jazzovom oddelení ZUŠ Mikuláša Moyzesa v Prešove v roku 2008. Príležitostné jamsessions vystriedala intenzívnejšia spolupráca pod spoločným názvom Jazz&More. Hneď nasledujúci rok skupina získala Cenu za kolektívny výkon vo finále súťaže Nové tváre slovenského jazzu 2009 (z prihlásených 17 skupín postúpilo na základe nahrávok 10 kapiel do finále). Odvtedy členovia absolvovali množstvo klubových i festivalových vystúpení (Pódium mladých talentov Nadácie SPP v rámci Bratislavských jazzových dní 2010, Jazz Prešov..). Repertoár tria tvoria hlavne vlastné skladby, ale aj aranžované jazzové štandardy, nechýbajú ani úpravy známych rockových skladieb. Autor kompozícií a gitarista Samuel Marinčák hráva príležitostne aj s AMC Triom (kontrabasistom tria je Samuelov otec Martin Marinčák).

www.facebook.com/events/137250542995093/


VSTUPENKY/TICKETS na podujatie Jazznica 2012

Top