PSÍ VOJÁCI / Alternatíva / CZ

CZECHO MECHO
Psí vojáci

špeciálny hosť: Jáchym Topol

Štvrtok, 24. januára 2013 v KC Dunaj~

„Československá kultúra“  nie je anachronizmus ani po 20 rokoch od rozdelenia. V seriáli podujatí s názvom CZECHO MECHO, ktoré pripravilo České centrum spoločne s OZ literarnyklub.sk, privedieme každý posledný štvrtok v mesiaci do kultúrneho centra diania to podstatné z československej scény.

Prvé CZECHO MECHO, ktoré sa uskutoční v KC Dunaj~,  uvedie legendárna česká skupina Psí vojáci v pôvodnej zostave: Filip Topol, David Skála, Jan Hazuka . Ešte pred koncertom bude o 18:00 v Literárnom klube autor knihy Sestra (1994) Jáchym Topol, brat lídra skupiny Filipa Topola, čítať z vybraných textov Ivana Martina "Magora" Jirousa a Václava Havla, ako aj prezentovať Knižnicu Václava Havla v Prahe, ktorej je programovým riaditeľom.

O skupine:

Psí vojaci prvýkrát verejne vystúpili už v roku 1979 na IX. Pražských jazzových dňoch a vzápätí sa stali predmetom záujmu Štátnej bezpečnosti. Bolo im vtedy iba 13 rokov. Filip Topol bol u svojho prvého výsluchu, keď ešte ani nemal občiansky preukaz. Skupina nemohla verejne vystupovať a zúčastňovala sa len súkromných undergroundových akcií (ako napríklad na Hrádečku  u Václava Havla). Počas niekoľkých rokov skupina prešla zmenami štýlu aj obsadenia. Spočiatku textársky spolupracovala s Filipovým bratom Jáchymom, neskôr začal skladať texty sám Filip. Od polovice 80. rokov kapela vystupovala pod krycím názvom P.V.O. (Psí vojaci osobne) a jej domovskou scénou sa stal pražský Juniorklub Na Chmelnici (teraz pôsobiaci v Paláci Akropolis).
Po roku 1989 sa Psí vojaci stali obľúbenou koncertnou skupinou a okrem klubových koncertov sa zúčastňujú aj mnohých festivalov. Podnikli klubové turné po Maďarsku, Rakúsku, Nemecku a Holandsku, predstavili sa na festivaloch v Belgicku a vo Francúzsku. Ich piesne boli použité vo filmoch (Žiletky režiséra Zdeňka Týca, kde si Filip Topol zahral hlavnú úlohu), podieľali sa aj na scénickej hudbe k niekoľkým divadelným predstaveniam.
„V Psích vojakoch bolo vždy niečo punkové. Pankáča oslovujeme iným spôsobom, ako naozajstné punkové kapely, ale mám za to, že s tým, čo oni cítia, máme veľa spoločného. "(Filip Topol v rozhovore pre Rock & Pop 11/99)

Program:

18:00/bar/vstup voľný

Literárny klub: Jáchym Topol + Knižnica Václava Havla

V rámci prezentácie knižnice Václava Havla bude z vybraných textov Magora a Václava Havla čítať autor kultovej knihy Sestra Jáchym Topol.

20:00/koncert/sála/

Psí vojáci

Po dlhej pauze zahrá jediný koncert na Slovensku legendárna undergroundová skupina Psí vojáci a to v pôvodnej zostave: Filip Topol, David Skála, Jan Hazuka. Hudba Psích vojáků sa pohybuje v akejsi medzizóne na dohľad od undergroundu aj šansónu. Psí vojáci hrajú ináč než všetky kapely sveta.


viac na: http://www.facebook.com/events/498097840212096/?fref=ts

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie PSÍ VOJÁCI / Alternatíva / CZ

Top