BA City Beats

Na prvom ročníku festivalu BA City Beats to bude žánrovo mimoriadne pestré, čoho dôkazom je zoznam dosiaľ potvrdených interprétov. Aby to bolo ešte zaujímavejšie, organizátori dnes zverejnili ďalšie dve mená. V slovenskej metropole sa v júni po prvý raz v kariére ukáže americký soulový spevák a rapper Aloe Blacc, ktorého milióny ľudí na celom svete poznajú vďaka hitu I Need a Dollar. Po dlhšom čase v Bratislave vystúpi sólovo aj domáca stálica Jana Kirschner.

Aloe Blacc sa narodil v roku 1979 v Kalifornii rodičom z Panamy. V 90. rokoch pôsobil s producentom Exilom v hip-hopovej formácii Emanon, s ktorou vydal šesť albumov. Sólovú kariéru odštartoval až v roku 2003 a ďalšie tri roky mu trvalo, kým na trh uviedol prvú vlastnú štúdiovku Shine Through (2006), pričom väčšinu z nej si aj sám produkoval. Vytúžený úspech sa ale nedostavil. Na ten si hudobník s občianskym menom Egbert Nathaniel Dawkins III musel ešte zopár rokov počkať.

Vo februári 2010 začala HBO vysielať seriál How to Make It in America, ktorého úvodnou piesňou bola spomenutá skladba I Need a Dollar. Tá spravila z Blacca v Európe, ale aj v Austrálii obrovskú hviezdu. Dostal sa s ňou do top 10 rebríčkov mnohých krajín, pričom v UK Chart ho len jedna priečka delila od prvého miesta. Najmä zásluhou tejto skladby si zahral na takých slávnych festivaloch ako Glastonbury alebo Montreaux a účinkoval v najsledovanejších amerických šou ako Later... with Jools Holland či Late Night with Jimmy Fallon. V súčasnosti pracuje na prvom sólovom albume pre veľké vydavateľstvo Interscope, s ktorým by chcel preraziť aj v USA. Niečo z neho by mohol predstaviť aj v júni na Tyršovom nábreží.

Jana Kirschner je speváčka, ktorú na Slovensku netreba zvlášť predstavovať, držiteľka mnohých hudobných ocenení, ktoré v jej prípade išli vždy ruka v ruke s kvalitou. Jej obrovskou devízou je, že zreje nielen do krásy, ale produkuje skladby a albumy, ktoré sú doslova nadčasové. Dôkazom je najmä jej zatiaľ posledná štúdiovka Krajina rovina (2010), ktorá patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v ostatných rokoch vzniklo. Zásluhu má na tom nepochybne aj otec jej dvojročnej dcéry Matildy Janušky, Brit Eddie Stevens, ktorý nahrávku produkoval. Niekoľkonásobná víťazka ankiet Slávik a OTO tento rok v Prahe pracuje na novom albume, ktorý patrí k najočakávanejším nahrávkam našej scény. Veríme, že skladby aj z toho albumu zaznejú i na bratislavskom festivale.

Na BA City Beats sa 20. a 21. júna predstaví aj manchesterská kapela Everything Everything, anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom, britskí priekopníci ambient housu The Orb, kanadské rockové trio Danko Jones, rakúska downtempová dvojica Tosca, britská vokálna formácia The Boxettes, slovenský rapper Vec a hudobník Tomáš Sloboda s projektom Sounds Like This. Ďalšie mená budú zverejnené už čoskoro. Permanentky na podujatie sa predávajú v sieti Ticketportal za 39 eur.

www.bacitybeats.sk
www.facebook.com/BACityBeats

videoklipy:

Aloe Blacc - I Need a Dollar https://www.youtube.com/watch?v=iR6oYX1D-0w
Aloe Blacc - Loving You Is Killing Me https://www.youtube.com/watch?v=_yJuyaVcL2I
Jana Kirschner - Keby si bol môj https://www.youtube.com/watch?v=Rw7ifmuJBvw
Jana Kirschner - O láske nepoznanej
https://www.youtube.com/watch?v=yPOAFKNVe3E

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie BA City Beats

Top