BA City Beats

BA City Beats privíta britskú senzáciu Rudimental, predvedie sa aj Valihora a Glenda López

Line-up mestského festivalu BA City Beats, ktorý sa po prvý raz uskutoční 20. a 21. júna v Bratislave, sa už môže pýšiť menami ako Aloe Blacc, Hadouken!, Everything Everything, The Orb alebo Stereo MCs (DJ set). Dobrej hudby ale nikdy nie je dosť, a tak organizátori zverejňujú ďalšie silné meno a pridávajú tiež zaujímavú kombináciu domácej a kubánskej scény. Na BA City Beats sa v slovenskej premiére ukáže londýnska drum ‘n’ bassová formácia Rudimental, ktorá s hitom Waiting All Night  len pred týždňom ovládla britský rebríček singlov. Na festivale vystúpi aj známy bubeník Martin Valihora v projekte s flautistkou a speváčkou Glendou López.
Anglické kvarteto Rudimental vzniklo v roku 2010 ako projekt Piersa Aggeta a Kesiho Drydena, ku ktorým sa pridali Amir Amor a DJ Locksmith. Po komerčne neúspešných skladbách Deep in the Valley, Speeding a Spoons sa zdalo, že veľká hudobná kariéra pre nich zostane len nesplneným snom, no opak bol pravdou. V máji 2012 totiž vydali chytľavý singel Feel the Love s hosťujúcim Johnom Newmanom, ktorý prevrátil ich životy naruby. Rudimental s ním šokujúco dobyli britský rebríček singlov, pričom veľkým hitom sa skladba stala aj v Austrálii, na Novom Zélande a v mnohých štátoch Európy. Vo Veľkej Británii sa z neho do konca roka 2012 predalo vyše 600-tisíc kópií a skladba sa stala 16. najpredávanejším singlom roka.

Formácii Rudimental hrozilo, že im prischne nálepka one hit wonder, teda interpret jedného hitu, no štvorica muzikantov sa s prvotným úspechom neuspokojila. Na jeseň sa prezentovali tanečným kúskom Not Giving In a len pred pár dňami im vyšiel ďalší singel Waiting All Night s hosťujúcou Ellou Eyre, s ktorým sa im opäť podarilo ovládnuť UK Chart. „Ešte pred rokom sme mali normálne zamestnania. Sme nesmierne vďační, že naša kariéra sa uberá takýmto smerom,“ uviedol po tomto úspechu Amir Amor. Práve dnes kapela vydáva debutový album Home (2013), na ktorom budú všetky jej doterajšie hity. A všetky si ich užijú aj návštevníci BA City Beats...

Glenda López Exposito je mladá speváčka a flautistka z Havany, žijúca striedavo na Kube a na Slovensku. Talentovaná kráska má hudbu v krvi, je už treťou generáciou rodiny profesionálne sa venujúcej hudbe. Glenda, ktorá s hudbou začínala  už v piatich rokoch, obľubuje džezové štandardy i latino a rada tieto štýly kombinuje. Na Slovensku už koncertovala s poprednými džezovými muzikantmi, napríklad Milom Suchomelom, Petrom Preložníkom alebo Petrom Lipom.

Na BA City Beats svoje sily spojí s azda najznámejším slovenským džezovým bubeníkom Martinom Valihorom. Glendu s ním spája fakt, že aj on pochádza z hudobníckej rodiny. Valihora študoval na prestížnej Berklee College of Music v Bostone a prešiel si mnohými domácimi kapelami, napríklad IMT Smile, Prúdy, Fermáta alebo Collegium Musicum. Často spolupracuje aj so zahraničnými inštrumentalistami, jeho služby využila aj japonská klaviristka Hiromi.
Glenda aj Martin Valihora si na BA City Beats pozvú zaujímavých džezových hudobníkov zo zahraničia - Glenda z domácej Kuby a Valihora zo Spojených štátov amerických. Vznikne tak netradičné medzinárodné spojenie, ktoré bude kultúrne najpestrejším dzežovým zložením, aké sa v Bratislave kedy ocitlo.


Na BA City Beats sa 20. a 21. júna (štvrtok - piatok) predstaví aj spomenutý americký soulový spevák Aloe Blacc, manchesterská kapela Everything Everything, anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom, britskí priekopníci ambient housu The Orb a britské grimeové zoskupenie Hadouken!. Na podujatí vystúpia aj kanadské rockové trio Danko Jones, izraelská electro-popová formácia Terry Poison, rakúska downtempová dvojica Tosca, britská vokálna formácia The Boxettes, slovenský rapper Vec, slovenská speváčka Jana Kirschner a hudobník Tomáš Sloboda s projektom Sounds Like This. Ďalšie mená budú zverejnené už na budúci týždeň.

www.bacitybeats.sk
www.facebook.com/BACityBeats

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie BA City Beats

Top