Nu:Classic

Do Bratislavy sa vracia Nils Frahm, zahrá na akcii Nu:Classic

Na dvojdňovom podujatí vystúpi aj Rafael Anton Irisarri. Poseldných 30 permamentiek v predaji na ticketportal.sk a orepole.sk

Do Bratislavy sa koncom januára vracia jeden z nazuajímavejších skladateľov a interpretov modernej vážnej hudby. Berlínčan Nils Frahm, ktorý kráča v šľapajach skladateľov ako Philip Glass či Arvo Pärt, vystúpi 30. januára v Ateliéri Babylon. Pôjde o prvý večer dvojdňového podujatia Nu:Classic venovaného modernej vážnej hudbe. Druhý večer, 31. januára, bude patriť americkému skladateľovi Rafaelovi Antonovi Irisarrimu.

Nils Frahm patrí k novej vlne skladateľov vážnej hudby, ktorí klasické nástroje kombinujú miestami s elektronikou či vysamplovanými zvukmi mesta a civilizácie. Blízky priateľ islandskej ikony modernej vážnej hudby Ólafura Arnaldsa, s ktorým nedávno vydali spoločný album, chodil na klavír k Nahumovi Brodskemu, poslednému žiakovi Piotra Iljiča Čajkovského. Minuloročný koncert Nilsa Frahma v Ateliéri Babylon bol do posledného miesta vypredaný.

Rafael Anton Irisarri je klavirista, skladateľ a multiinštrumentalista z amerického Seattlu, ktorého hudba má s Frahmom mnoho spoločných znakov. Medzi svojimi vzormi spomína najčastejšie Mahlera, Debussyho aj Pärta a medzi skladateľmi a interpretmi s ktorými spolupracoval sú také mená ako Biosphere, Lusine či Ryuichi Sakamoto.

Na pódiu obsluhuje klavír, laptop aj elektrickú gitaru a ich kombináciou vytvára podľa magazínu Pitchfork „nádherné a drsné zvukové plochy“. Irisarri nezaprie ani inšpiráciu nezávislou gitarovou scénou 90. rokov, na pódiu nosí miesto saka tričká My Bloody Valentine a jeho zatiaľ posledným dielom je spomienka na Lou Reeda Drone For Lou.

Miesto konania/Place of event: Ateliér Babylon, Bratislava
Vstupné/Entry: od 10,-EUR

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie Nu:Classic

Top