Detail info
Close

Slovenská filharmónia

Slovenská filharmónia

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

53. ročník Bratislavské hudobné slávnosti (BHS)

28.9.2017 o 19:00h.:
Slovenská filharmónia

James Judd, dirigent
Alban Gerhardt, violončelo

Franz Schmidt Predohra, medzihra a karnevalová hudba z op. Notre Dame
Piotr Iľjič Čajkovskij  Variácie na rokokovú tému, op. 33
Robert Schumann Symfónia č. 2 C dur op. 61

Bratislavský rodák Franz Schmidt je autorom mnohých závažných symfonických diel, no najviac ho preslávila opera Notre Dame, ktorú napísal na námet slávneho románu Victora Huga. Viedenská premiéra v roku 1914 zabezpečila skladateľovi medzinárodné uznanie. Dnes sa už na javiskách prakticky neobjavuje, no tri orchestrálne medzihry stále tvoria súčasť repertoáru symfonických telies. Rokokové variácie skomponoval Čajkovskij pre svojho kolegu z petrohradského konzervatória, nemeckého pedagóga W. Fitzenhagena. Práve v jeho úprave sa dielo dnes hráva. Symfóniu č. 2 v tónine C dur koncipoval Robert Schumann v duchu Beethovenovej Osudovej ako víťazstvo nad nepriazňou osudu. Virtuózna druhá časť – Scherzo – dôkladne preverí schopnosti sláčikovej sekcie každého orchestra.
Slovenská filharmónia sa na otváracom koncerte 53. BHS predstaví pod taktovkou svojho nového šéfdirigenta, charizmatického Angličana Jamesa Judda. Sólistom koncertu je Alban Gerhardt, „čarodejník, ktorý vie rozozvučať nástroj v majstrovskej virtuozite“ (Tagesspiegel), „pokojná autorita expresívneho, muzikálneho a elegantného umelca“ (The Guardian).

Úvodnou skladbou 52. ročníka BHS bude náladovo pestré dielo Symfonické minúty op. 36 od bratislavského rodáka Ernő von Dohnányiho, skladateľa, klaviristu, dirigenta a organizátora hudobného života. 
„Jednoducho najlepší, najúžasnejší huslista, akého som kedy počul,“ vyhlásil Yehudi Menuhin, keď si vypočul mladého Vadima Repina. ktorého oslnivá medzinárodná umelecká kariéra sa začala, keď sa ako sedemnásťročný stal najmladším víťazom na prestížnej husľovej súťaži Queen Elisabeth v Bruseli. Jeho brilantná technika snúbiaca sa s poéziou, senzitívnosťou i vášnivosťou zažiari v technicky náročnom Husľovom koncerte a mol op. 77 Dmitrija Šostakoviča. Na otváracom koncerte 52. ročníka BHS zaznejú 
pod taktovkou dezignovaného šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Jamesa Judda aj diela inšpirované tematikou mora. Kým francúzsky skladateľ Claude Debussy stvárnil krásu, nespútanosť a večné premeny morského živla, britský skladateľ Benjamin Britten v opere Peter Grimes, z ktorej vychádzajú Štyri morské interlúdiá zostavené z orchestrálnych medzihier opery, vyjadril „hlbokú úctu večnému zápasu mužov a žien, ktorých život závisí 
od mora“.

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená!


Dátum: 04.12.2016 o 19.00
Miesto konania: Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava
Cena: 30 €, 26 € 

Slovenská filharmónia
Slovenský filharmonický zbor
Bratislavský chlapčenský zbor
James Conlon, dirigent
Jozef Chabroň, zbormajster
Magdaléna Rovňáková, zbormajsterka
Tatiana Pavlovskaya, soprán
Toby Spence, tenor
Michael Volle, barytón

Britten: Vojnové requiem op. 66

Vojna, podobne ako láska, je jednou z večných, no najsmutnejších tém umenia. Na premiére Vojnového requiem britského skladateľa Benjamina Brittena v roku 1962
pri príležitosti znovuvysvätenia katedrály v Coventry zničenej Hitlerovými leteckými útokmi,
sa mali pôvodne stretnúť sólisti troch krajín – Ruska (Galina Vyšnevskaja), Nemecka (Dietrich Fischer-Dieskau) a Anglicka (Peter Pears).
Galina Vyšnevskaja sa však z politických dôvodov na premiére nemohla zúčastniť (realizovala len prvú nahrávku diela v Kingsway Hall
v Londýne v januári 1963 v produkcii vydavateľstva DECCA), a tak sa premiéry napokon ujala Heather Harper.
Jeden z najvýznamnejších svetových dirigentov James Conlon, ktorý sa do Bratislavy vracia po vyše štvrťstoročí,
nadväzuje na želanie skladateľa. Sólistické party budú na záverečnom koncerte 52. BHS interpretovať ruská sopranistka,
anglický tenorista a nemecký barytonista so Slovenskou filharmóniou a Slovenským filharmonickým zborom v diele emocionálnej sily a filozofickej hĺbky.

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená!



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Galéria

picture Slovenská filharmónia
picture Slovenská filharmónia
picture Slovenská filharmónia
Top