Detail info
Close

Klavírny recitál Robert Bílý

SLOVENSKÁ FILHARMÓNIA
Klavírny recitál Robert Bílý

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

Utorok 07.02.2023 o 19.00 h, Malá sála SF, cyklus K

 

Klavírny recitál Robert Bílý

 

ROBERT BÍLÝ klavír

 

Pierre Boulez   Douze Notations
Claude Debussy    Odblesky na vode z cyklu Obrazy, 1. diel
Henri Dutilleux   Sonáta pre klavír
Franz Liszt  Sonáta pre klavír h mol, S. 178
Fryderyk Chopin   Scherzo č. 2 b mol, op. 31

  

Poetika tónov klavíra – umenie vyčariť rôznorodé obrazy, deje, umenie zachytiť atmosféru dňa, krajiny či situácie. Od svojho vytvorenia zlákal klavír svojim širokým tónovým rozsahom mnohých skladateľov. Niektorí ním ostali natoľko fascinovaní, že naň upriamili skoro celú svoju skladateľskú pozornosť, čo je prípad Fryderyka Chopina. Kvantita  kompozícii pre klavír v zozname diel skladateľov často súvisí s ich hráčskou aktivitou a kariérou. Nespočetné množstvo transkripcií a sólových skladieb napísal klavírny virtuóz Franz Liszt. Maľovať hudbou, nájsť zhluky akordov a vytvoriť melódie, ktoré by vedeli rozhýbať zmysly poslucháča, to bolo cieľom francúzskeho majstra Claudea Debussyho. V porovnaní s Lisztom, Chopinom a Debussym sú kompozície pre klavír len zlomkom tvorby Henriho Dutilleuxa. Jeho jediná klavírna sonáta sa však stala obľúbeným a ceneným kusom a hovorí sa o nej ako o jednej z najlepších povojnových sonát. Po prvý raz sa predstaví v sólovom recitály publiku v Redute víťaz 10. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela Robert Bílý, študent Pavla Gillilova na salzburgskom Mozarteu.

 

40% zľava zo vstupenky platí pre dôchodcov, študentov a ŤZP po predložení príslušného preukazu na predajných miestach siete Ticketportal



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Odporúčané

Top