VIVA VERDI prináša romantickú operu Johanka z Arku so silným posolstvom

Prvý operný festival pod holým nebom na Slovensku obohatí leto 2014

VIVA VERDI prináša romantickú operu
Johanka z Arku so silným posolstvom
  

Prvý ročník letného operného festivalu pod holým nebom VIVA VERDI prinesie do Trnavy a Nitry štyri predstavenia. Tento excelentný hudobný projekt ponúka divákom na Slovensku po prvý raz operný titul „Giovanna d´Arco“ (Johanka z Arku) hudobného génia Giuseppe Verdiho v scénickom prevedení. Jeho premiéra bude 6. augusta v trnavskom Mestskom amfiteátri, kde sa uskutočnia aj dve reprízy - 9. a 12. augusta. O tri večery neskôr - 15. augusta festival VIVA VERDI vyvrcholí treťou reprízou v Nitrianskom amfiteátri s celkovou kapacitou 15-tisíc divákov.

„Myšlienka Opera Open Air vo mne dozrievala 5 rokov. Z profesionálneho pôsobenia viem, že takého podujatia sú inde vo svete bežnou súčasťou kultúrneho leta. Stačí zájsť zopár kilometrov na západ, kde má takýto festival takmer každá rakúska dedina. Nebolo mi ľahostajné, že prvotriednych slovenských spevákov naše publikum prakticky nepozná, a pravidelne spievajú pre zahraničných divákov. Čas plynul a vlani na jeseň prišla ponuka z Trnavy. Neskôr aj z Nitry, a tak som sa pustila do práce,“ hovorí zakladateľka a prezidentka festivalu VIVA VERDIKatarína Löfflerová.

VIVA VERDI bude venovaný výlučne opernej tvorbe velikána talianskej opery všetkých čias - maestra Verdiho. Organizátor ARCO-Art Agency chce každý rok nášmu publiku priniesť jednu z jeho 28 opier. Prísľubom nezabudnuteľného hudobného zážitku na festivale VIVA VERDI 2014 sú mená hlavných protagonistov - špičkových talianskych a amerických operných spevákov, ktorí účinkujú na veľkých hudobných scénach: Clary Polito (v úlohe Giovanny), Evana Bowersa (v role Carla VII.) a Sergia Bolognu (Giacomo). S nimi sa na festivale predstavia slovenskí protagonisti Ondrej Mráz (ako Talbot) a Martin Gyimesi (Delil). Dirigentskej taktovky sa ujme Marián Vach a režisérskeho vedenia Michal Babiak. 

„Pri príprave predstavenia nás fascinovala otázka, ako a do akej miery dokáže slovenského súčasníka osloviť postava Johanky z Arku. Je totiž človekom, ktorý nesie v sebe isté svetlo a hlas so silou presvedčiť o jej poslaní. Je to téma klasická a romantická, no každý je aspoň trochu romantik. Ak veríme, že je aj niečo viac ako náš bežný šedý život, musíme brať do úvahy veľké hviezdnaté nebo nad nami a silný mravný zákon v nás. Toto krédo a odkaz sme sa snažili pretaviť do tohto predstavenia,“ uviedol Michal Babiak.  

Spoluorganizátormi prvého letného operného festivalu na Slovensku sú Mesto Trnava, Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnavy a Mesto Nitra. Hlavným mediálnym partnerom je Profitmedia, s.r.o. Hlavnými partnermi sú Slovenské elektrárne ENEL a DIAMONDS INTERNATIONAL CORPORATION. 

„Aj ja som fanúšikom hudby a s pani Löfflerovou sa poznáme dlhé roky. Keď mi prezradila, že je rozhodnutá priniesť na Slovensko prvý Opera Open Air festival, jej inovatívny nápad ma tak nadchol, že som sa ihneď rozhodla, že musíme byť pri tom. Festival je totiž určený nielen ľuďom, ktorí majú radi divadlo, hudbu a umenie, no aj ďalšie krásne veci - ako sú šperky a diamanty. Okrem toho podujatia pod holým nebom prinášajú špeciálne zážitky, preto sa naň veľmi tešíme,“ informovala Katarína Petrenko, konateľka D.I.C Slovensko. 

„Kultúra a umenie spája národy. Keďže Slovenské elektrárne sú prepojené s talianskou spoločnosťou ENEL, rozhodli sme sa, že aj my našou časťou energie VIVA VERDI podporíme. Pevne veríme, že festival si nájde medzi tým množstvom podujatí, ktoré na Slovensku sú, svoje miesto a fanúšikov. Sme veľmi radi, že podujatie sa posunulo za hranice Bratislavy - k divákom do Trnavy a Nitry - a možno neskôr sa posunie aj do iných miest Slovenska,“ vysvetlila dôvody podpory projektu Lívia Nogová, riaditeľka komunikačného a PR oddelenia Slovenských Elektrární ENEL.

Populárny operný spevák Martin Babjak srdečne pozýva všetkých na veľkolepý zážitok na festivale VIVA VERDI slovami: „Ľudia na Slovensku majú vážnu hudbu radi. Viem to z vlastnej skúsenosti, pretože sa práve venujem koncertnej činnosti v regiónoch, kde často vystupujeme v alternatívnych priestoroch a pod holým nebom. Naša krajina je teraz celý môj svet a viem, že klasickú hudbu u nás na Slovensku jednoducho treba!“   

Vstupenky na podujatie VIVA VERDI - OPERA OPEN AIR 2014 v predaji!

Top