SVETOZNÁMY KYJEVSKÝ BALET P.ČAJKOVSKIJ: Labutie jazero

Labutie jazero

Dátum a miesto konania/Date and place of event:
17.novembra o 18.00 hod. - Športová hala Klokočina, Nitra
18.novembra o 18.00 hod. - Športová hala Millenium, Nové Zámky
19.novembra o 18.00 hod. - MsKS Galanta
20.novembra o 19.00 hod. - HANT aréna Bratislava /ŠH PAsienky/
22.novembra o 15.00 a 19.00 hod. - Dom umenia Pieštany
23.novembra o 15.00 a 19.00 hod. - MsKS Komárno


Popis/Description:
Svetoznámy Kyjevský balet na Slovensku mal obrovský úspech a všetky vystúpenia beznádejne vypredané. Music-art sa teší na ich nové vystúpenia aj v roku 2014. KYJEVSKÉ MESTSKÉ AKADEMICKÉ DIVADLO OPERY A BALETU.

Jedno z významných divadiel Ukrajiny - Kyjevské mestské akademické divadlo v roku 2012 oslavuje 30 ročné jubileum. Zakladajúcimi členmi v roku 1982 sa stali známi hudobníci – národní umelci Ukrajiny – hlavný dirigent Evgenij Dušenko, hlavný zbormajster Michail Krečko a riaditeľ Ivan Dorošenko.

1 februára 1985 divadlo otvorili operou ukrajinského hudobného klasika Mikoly Lysenka „Zima a Jar“.
Divadlu patri opera, balet, symfonický orchester, spevácky zbor – spoločne viac ako 250 umelcov. Talentovaní, vysoko profesionálni hudobníci : sólisti – vokalisti, zboristi, inštrumentalisti, baletní umelci – absolventi konzervatórií, hudobných akadémii a choreografických učilíšť Kyjeva, Moskvy, St. Peterburgu, Permi, Ľvovu, Charkova a druhých miest. Mená hlavných sólistov divadla sú známe ďaleko za hranicami Ukrajiny.

Dnes divadlo vedie umelecký vedúci – svetoznámy baletný majster Radu Poklitaru a a riaditeľ – národný umelec Ukrajiny Valentín Kozačenko. Hlavný dirigent – Evgenij Voronko, hlavný režisér – Larisa Mospan-Šuľga, umelecký vedúci baletu – národná umelkyňa Ukrajiny Tatiana Borovik, hlavný zbormajster – Angela Maslenikova, hlavná výtvarníčka – zaslúžilá umelkyňa Ukrajiny Ľudmila Nagornaja.

Za obdobie existencie divadlo uviedlo viac ako 100 titulov, z ktorých 40 diel bolo uvedené na javisku po prvé. V repertoári divadla v súčasnosti je viac ako 50 prestavení - opery, balet, operety, muzikály, symfonické a vokálne programy, medzi ktorými hlavné miesto majú klasické diela. Napríklad, v opernom repertoári sú také majstrovské diela ako „Jolanta“ P. Čajkovského, „Rigoleto“ D.Verdiho, „Rozprávka o cárovi Saltanovi“ , „Kaščej nesmrteľný“, „Mozart a Soliery“, „Noc pred Kračúnom“ N.Rimskovo-Korsakova, „Dieťa a mágia“ M. Raveľa, „Les Mamelles de Tirésias“ F.Pulenka. V baletnom repertoári divadla – „Labutie jazero“, „Luskáčik“ a „Spiaca krásavica“ P. Čajkovského, „Giselle“ A.Adana, „Don Quijot“ L. Minkusa, „Romeo a Julia“, „Popoluška“ C. Prokofjeva a ďalší.

Populárnymi u divákov sú tiež perly svetového hudobného dedičstva ako „Requiem“ A. Mozarta a „Requiem“ Verdi, „Stabat Mater“ B.Pergolezi, “Symfónia No.9” Bethovena, scénická kantáta „Carmina Burana“ K. Orfa, symfonické a vokálno-symfonické koncerty „Hudba rodiny Straussovcov“ , „ Mozart – gala“, „Opera – gala“, „ Noci Čajkovského“.

Divadlo je niekoľko násobný víťaz najvyššej divadelnej ceny Ukrajiny „Kyjevská pektorala “, a tiež je držiteľom Národnej ceny Ukrajiny, nesúcej meno Tarasa Ševčenka.

Kolektív často vystupuje v zahraničí, kde prezentuje hudobné a choreografické umenie Ukrajiny na medzinárodných festivaloch v Španielsku, Portugalsku, Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Slovinsku, Kanade, Japonsku, Severnej Kórei, Libanone, Tunise a v ďalších krajinách.

Divadlo má veľké skúsenosti s účasťou v spoločných medzinárodných projektoch – produkujúce operné predstavenia „Mefistofeles“ A Bojto a „Traviata“ Verdi v Španielsku, „Carmen“ Bise – v Holandsku a Belgicku.
Principals : Kawasaki Akari, Nagasawa Mie, Bondarenko Oksana; Sukhorukov Nikita, Kononenko Sergiy

Zmena programu a miesto konania akcie sú vyhradené!

Vstupenky na podujatie LABUTIE JAZERO už v predaji!

Top