Festival českého divadla otvorí legendárne Divadlo Járy Cimrmana

Festival českého divadla otvorí legendárne Divadlo Járy Cimrmana

Cimrmanovcov, Polívkovcov, ale aj novú generáciu českej divadelnej scény ponúkne tradičný FESTIVAL ČESKÉHO DIVADLA, na ktorom sa predstaví sedem divadelných scén. Vstupenky sú v predaji od 1. októbra v pokladni Štúdia L+S a prostredníctvom siete Ticketportal.

„Teším sa, že vždy na jeseň sa v Štúdiu L+S zíde skvelá partia českých divadelníkov a pozorných slovenských divákov. Dramaturgia festivalu ponúka aktuálnu vzorku toho najzaujímavejšieho z českej divadelnej scény, verím, že každý si tam to svoje nájde, “ hovorí výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Festival otvorí v utorok 4. novembra legendárne Divadlo Járy Cimrmana na čele so skvelým Zdeňkom Svěrákom. Tentoraz prídu ,,Cimrmanovci“ do Štúdia L+S so svojou „klasikou“ AFRIKA, ANEB ČEŠI MEZI LIDOŽRAVCI. Hra diváka zavedie do vnútra kontinentu, takmer nedotknutého civilizáciou. Českí cestovatelia sa stretnú s podivným kmeňom ľudožrútov a takmer skončia na jedálnom lístku. Príslušníci tohto kmeňa sú zvláštni dvoma spôsobmi: svojím výzorom a neobyčajnou učenlivosťou. Našťastie... Štúdio L+S hru uvedie 4. aj 5. novembra.

Nezávislá česká divadelná scéna Buranteatr z Brna vychádza najmä z diel svetových a českých moderných dramatikov. Na Festival českého divadla pricestuje s hrou 39 STUPŇŮ. Patrick Barlow upravil rovnomenný thriller Alfréda Hitchocka z roku 1935 a z bežného dobrodružného románu vznikla jemným posunom skvelá paródia. Českí herci sa neboja improvizovať a dokážu vtipne reagovať na aktuálnu situáciu. Na festivale sa dá vidieť 6. novembra.

Divadelní spolek Kašpar z Prahy príde na Festival českého divadla s mimoriadne úspešnou hrou  ZRADA. Hra slávneho anglického autora Harolda Pintera je príbehom milostného trojuholníka, ktorý ale začne naberať celkom inú podobu. V tomto prípade všetci traja o nevere vedia a....Niektoré veci je lepšie niekedy nevedieť. V inscenácii účinkujú Jitka Nerudová, Jan Potměšil, Adrian Jastraban. Na doskách Štúdia L+S sa predstavia  8. novembra a divákov čaká  nečakané rozuzlenie.

Bolek Polívka pravidelne hosťuje v niekoľkých tituloch Štúdia L+S. Na festival však tentoraz príde s čerstvou autorskou novinkou svojho brnianskeho divadla a privezie aj skvelú herečku, dcéru Annu. Hra DNA, ktorá je na programe 9. novembra, je o generačnom strete otca a dcéry, pričom prežívajú humorné aj vážne situácie všedného dňa. Pričom ON je chátrajúci, životom skúšaný muž, rád poúča a pletie sa dcére do života. ONA má pocit, že je paranoidný vrták. Oboch však spája úprimná snaha „mať rád, aj napriek...“.

Strhujúci príbeh na motívy skutočných udalostí Ameriky päťdesiatych rokov ponúkne 11. novembra pražské Divadlo v Řeznické. V hre Johna Logana ČERVENÁ si to na javisku ,,rozdajú“ dvaja populárni českí herci Miroslav Etzler a Martin Kraus. Hrdinom je skutočný, autentický, vtedy aj dnes slávny maliar Mark Rothko. K nekompromisnému umelcovi nastúpi o generáciu mladší maliar ako asistent a konflikt sa začína...

S pohľadom na 20. storočie s nadhľadom, humorom a iróniou príde do Štúdia L+S pražské Divadlo na zábradlí s hrou EUROPEANA. Strhujúci komentár k uplynulému storočiu, v ktorom dôležitú úlohu zohrala vojna, vynález podprsenky aj perforovaného toaletného papiera. Skrz humor, iróniu, mystifikáciu aj presné fakty vzniká bizarné svedectvo o dvadsiatom storočí. A to všetko aj vďaka knihe Patrika Ouředníka, ktorá zvíťazila v ankete o najzaujímavejšiu knihu. Hra Europeana bola tiež nominovaná na Cenu Alfréda Radoka.

Záverečné predstavenie 21. ročníka Festivalu českého divadla bude 14. novembra patriť Divadlu Viola a hre Miloša Horanského NEUMÍM JINAK NEŽ LÁSKOU. Skvelá Tatiana Vilhelmová sa predstaví v úlohe Boženy Němcovej, v inscenácii plnej napätia, vzbury, vášne, vtipu aj poézie. Ide o ďalší z aktuálnych úspechov Divadla Viola, ktoré prináša martýrium jedného srdca a dvoch osudov pre troch hercov. Manželka, matka, milenka – všetko nadoraz, všetko celou bytosťou, nič napoly.

21. ročník Festivalu českého divadla sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ministerstva kultúry Českej republiky.

VSTUPENKY NÁJDETE TU!

Top