HUDOBNÉ VEČERY NA HRADE

Dátum/Date: 16.12.2014 o 19:00 h.
Miesto konania/Place of event: Bratislavský hrad, Bratislava

Popis/Description:
Program:
Franz Schubert - Kvinteto A dur, "Pstruh"
Interpreti:
Zoran Markovič (Slovinsko) - kontrabas
Miki Skuta (SK) - klavír
Milan Paľa (SK) - husle
Simon Tandree (UK) - viola
Jozef Lupták (SK) - violončelo

Na druhom koncerte z cyklu Hudobné večery na Hrade, ktorý vznikol v spolupráci Bratislava Tourist Board a festivalu Konvergencie, zaznie jedno z najkrajších diel komornej hudby Klavírne kvinteto A dur op. 114 D. 667 „Pstruh“ od Franza Schuberta (1797–1828). Skladbu z roku 1819, ktorá v sebe očarujúcim spôsobom spája viedenskú eleganciu, typickú schubertovskú lyrickosť a efektnú virtuozitu, uvedie zostava renomovaných slovenských a zahraničných interpretov, rešpektovaných sólistov a vyhľadávaných komorných hráčov: huslista Milan Paľa, britský violončelista Simon Tandree, violončelista Jozef Lupták, vynikajúci slovinský kontrabasista Zoran Markovič a známy slovenský klavirista Miki Škuta. Hosť večera Zoran Markovič sa predstaví aj v sólovej skladbe Motívy Emila Tabakova i v Rossiniho Duete pre violončelo a kontrabas. Po koncerte pozývame na stretnutie s interpretmi a predvianočný prípitok.

Interpreti:
Zoran Markovič je slovinský kontrabasista, sólista, profesor, veľmi vyhĺadávaný komorný hráč po celom svete. Tento hudobník je zvukový mág - doslova - keďže dlhodobým skúmaním zvuku kontrabasu, ale aj sláčikových nástrojov všeobecne, vyvinul úplne nový koncept strunníka na sláčikové nástroje. Nazval ho Zoran Markovic Tailpiece, má na neho svetový patent a jeho hlavným prínosom je
pomoc širšiemu a vačšiemu zneniu a rezonancii nástroja. S týmto jeho "zvukovým projektom" má svetový úspech a ocenenia najväčších hudobníkov.
Zoran Markovič je profesorom na Akadémii v Ljubljane.

Simon Tandree - vynikajúci anglický violista, ktorý dlhodobo pôsobil v svetoznámom sláčikovom kvartete Doric String Quartet. Slovensko mu je známe z viacerých hudobných projektov v minulosti. V súčasnosti pôsobí ako sólista a komorný hráč, žije v Londýne.
Miki Škuta - jedna z najvýraznejších osobností medzi koncertnými klaviristami na Slovensku, známy aj v zahraničí, držiteľ mnohých cien, má za sebou rad vynikajúcich nahrávok a koncertov, hudobník schopný prekračovať aj rôzne žánre.
Milan Paľa - obrovský husľový talent, nahral 10 CD slovenskej hudby pre sólové husle, ďalšie s orchestrom, v nahrávaní CD pokračuje. Univerzálny a pohotový huslista, s dynamickým a charizmatickým prejavom.

Vstupné/Entry: 15,00 EUR (na mieste 20,00 EUR)
Zľavy/Discounts: študenti, dôchodcovia: 8,00 EUR

* Typ hľadiska:  pre študentov balkón - voľné sedenie, pre ostatných prízemie - voľné sedenie

Vstupenky na HUDOBNÉ VEČERY NA HRADE

Top