KATAPULT Retro Tour 2015 – 40 rokov (1975 – 2015)

Dátum a miesto konania/Date and place of event: 27.3.2015 o 19:00 hod., DK Prievidza

Cena/Price: 14€

Viac info/More informations:

Ať se bude psát rok 2015 alebo KATAPULT Retro Tour (40 rokov)

Stovky hotelov, stovky postelí, kde som za tie roky spal. Stovky rozličných pódií, kde som za tie roky hral... Divadlá, kultúrne domy, sokolovne, kluby, námestia, festivaly, štadióny a športové haly. Tu všade rocková skupina Katapult behom svojej 40 ročnej kariéry hrala a tu všade bude hrať aj v priebehu tohtoročného turné, ktorým svoje jubileum oslávi. Za zakladajúcich členov pri tom bude len Olda „Vedúci“ Říha, pretože basista Jiří „Dědek“ Šindelář a bubeník Anatoli „Tolja“ Kohout už nie sú medzi nami. Ale zostavajú v nás a to spolu s hitmi a sloganmi, väčšinu z nich napísal Ladislav Vostárek, ktoré už dávno zľudoveli - Co děti? Mají si kde hrát?, Někdy příště..., Hlupák váhá...

Na stovkach nárožiach, mnohých miest, plagáty nám viseli. Stovky miľníkov okolo ciest, sme za tie roky míňali... Jedným z miľníkov vtedy ešte československého rocku sa stal rok 1975, kedy traja nenápadní muzikanti zostavili neskôr tak nápadný Katapult so svojim nezameniteľným zvukom ulice a s príbehmi všedného dňa. Niektorí hudobní experti kapele predpovedali rok života, bez toho, aby si uvedomili, že v tomto prípade sa jedná o rock života. Zrodil sa fenomén, ktorý na prelome 70. a 80. rokov získal dvakrát Zlatého slávika a ako napísal časopis Melodie, rozdelil národ. Pre niektorých riekanky na tri akordy, pre väčšinu hlas každodennosti spievajúci jednoducho o zložitých veciach. Katapult bol všade, ale potom odrazu nikde. Jeho popularita začala socialistickému režimu prerastať cez hlavu a tak prišla v roku 1980 roky zákazov a obmedzení.

V dobách pravekých, tejto muziky, každý z nás mal, čo dom dal. Bedne z rádií, draťákov, sám si doma letoval. Doba diktátov politického a tzv. dobrého vkusu však nakoniec len potvrdila vieru Katapultu a jeho fanúšikov v silu obyčajnosti, ktorá sa i na periférii prejavila ako zdroj neobyčajného: viac než milión predaných hudobných nosičov, sedem zlatých dosiek, jedna platinová, desiatky LP dosiek a koncertných DVD a cez 7000 koncertov. O kapele vyšli dve knihy a bol natočený celovečerný dokumentárny film Rock života. V roku 2009 uviedla Akadémia populárnej hudby Katapult do siene slávy. Z periférie sa stalo centrum.

S károu prastarou a svojou gitarou, som tu pre vás, som tu rád. A ja budem hrať - pre všetkých, dokiaľ o to ľudia budú stáť (pieseň Stovky hotelů). Keď v januári roku 2009 v deň prvého spomienkového koncertu na Jiřího „Dědka“ Šindeláře zomrel vtedajší bubeník Katapultu Karel „Káša“ Jahn, ocitla sa skupina v rukách cenzora menom osud. Ale ten nakoniec dosiahol iba to, že smrť zrodila kapelu respektíve jej nové pokračovanie. Basovej gitary sa po Dědkovi ujal jeho technik Andy Budka a z garáže pražskej periférie sa zjavil bubeník Ondřej Timpl. Hlupák váhá a Katapult ide ďalej a to nie len ako viacegeneračná kapela na pódiu, ale rovnako v hľadisku, kde poskakujú telá a srdcia šedivejúcich kmetov spolu s ich potomkami a vnúčatami. A to nie len pri klasických kusoch, ale tiež v rytme nových hitov ze zatiaľ poslednej dosky Radosti života: Casablanca, Když, Metrosexuál, Oči nebo Made in rock´n´roll: “Niekedy na tej gitare hraješ a čumíš, čo všetko zahraješ. To proste gitara hraje na mne. A to nie je okultizmus! To je len odvaha a viera v muziku.“, poznamenáva Olda „Vedúci“ Říha. Už štyridsať rokov je Katapult made in rokenrol. Sedím a mám ten divný pocit, kto nehral, ten ho nikdy nepoznal. Mám sucho v krku, ruky sa začínajú potiť. Zakaždým ako by som znovu začínal... (pieseň Katapult)

Zľavy a vstupenky pre deti/Discounts, and tickets for children: Bez zľavy

Vstupenky na KATAPULT Retro Tour 2015 – 40 rokov (1975 – 2015) v Predaji TU

Top