ONE DAY JAZZ FESTIVAL 2015

ONE DAY JAZZ FEST 2015 PREDSTAVUJE HLAVNÚ HVIEZDU:
SPEVÁČKU ACHINOAM NINI – EXKLUZÍVNE PRVÝKRÁT NA SLOVENSKU!

10. JUBILEUM ONE DAY JAZZ FESTU: FESTIVAL PRVÝKRÁT POTRVÁ 2 DNI! 

Obľúbený ONE DAY JAZZ FESTIVAL sa vracia aj v roku 2015. Fanúšikovia jazzu a kvalitného hudobného zážitku by nemali chýbať 21. a 22. mája v bratislavskom Istropolise. Pozvánku riaditeľa festivalu Martina Valihoru totiž tentokrát prijala výnimočná dáma - izraelská hviezda a aktivistka za mier, speváčka Achinoam Nini alias NOA so svojou kapelou. Festival tento rok navyše oslávi 10. jubilejný ročník – poprvýkrát vo svojej histórii potrvá dva dni! 
 



Po minuloročnom úspechu, kedy ONE DAY JAZZ FESTIVAL zabodoval na jar i na jeseň koncertmi svetoznámych pánov hudobníkov – amerického bubeníka Chrisa Davea a izraelského kontrabasistu Avishai Cohena, prináša tento rok príjemnú zmenu. Hlavnou hviezdou nadchádzajúceho cyklu jarného ONE DAY JAZZ FESTIVALU 2015 sa tentokrát stane dáma – speváčka menom Achinoam Nini známa pod umeleckým pseudonymom NOA. „Veľmi sa teším, že po úžasnom koncerte Avishaia Cohena môžeme nadviazať nadstavbou, čiže dámou. Som rád, že NOA prijala naše pozvanie. Poznám ju dlho, ešte od času, keď vydala album, na ktorom spolupracovala s Pat Mehenym. Tým si vytvorila fanúšikovskú základňu aj na Slovensku. Odvtedy je mojím snom vidieť ju naživo a som rád, že One Day Jazz Festival môže symbolicky zareagovať na súčasnú situáciu vo svete práve mierovým a krásnym koncertom izraelskej speváčky AchiNoam Nini, ktorá nám predstaví svoje umenie nielen ako speváčka, ale aj ako výborná hráčka na perkusie,“ teší sa z headlinerky festivalu jeho riaditeľ Martin Valihora.  Hviezda s exotickými koreňmi, žijúca v USA, ktorá je považovaná za najuznávanejšiu speváčku a skladateľku z Izraela, zaspieva vďaka  ONE DAY JAZZ FESTIVALU na Slovensku exkluzívne poprvýkrát! V hudobnej brandži svoje meno preslávila spoluprácami s hviezdami ako Sting, Stevie Wonder či Quincy Jones. NOA má na konte už 15 vydaných albumov, z ktorých sa predali milióny kusov po celom svete. V roku 1994 vystúpila ako prvá Židovka vo Vatikáne, kde v rámci Medzinárodného dňa rodiny zaspievala skladbu Ave Maria  pred zrakmi 100 tisícového publika a za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. . Dlhodobo sa venuje boju za mierový dialóg medzi Izraelom a Palestínou, a je držiteľkou množstva medzinárodných mierových a filantropických ocenení (Crystal Award /1999/, medaila Galileo Galilei /2005/, Cena Semináru v Gemone /2005/) 

Na pódiu Veľkej sály bratislavského Istropolisu sa v priebehu prvého festivalového večera predstaví so svojím triom tiež Ron Affif - synovec a žiak legendárneho gitaristu Rona Anthonyho, ktorý hrával s Frankom Sinatrom.  Ron Affif so svojím triom (kontrabasista Essiet Okon Essiet a bubeník Jeff „Tain" Watts) hráva pravidelne v slávnom newyorskom Zinc Bare. V našich zemepisných šírkach  poznáme Affifovu kapelu v inom zložení – vďaka albumu Bass Friends (2000) basgitaristu Juraja Grigláka, na ktorom nechýba Ronova gitara. Bratislavské publikum si mohlo v ten istý rok vychutnať Affifov koncert na Jazzových dňoch. Výsledok spolupráce s Jurajom Griglákom a Martinom Valihorom zachytáva album s názvom Ron Affif Trio (2005). V prvý večer festivalu rozloží svoje nástroje i nový východoslovenský talent, objav Demovnice_FM s názvom Cha bud v zložení Viktor Balog (bicie), Matej Lazár (klávesy), Peter Šafránek (gitara), Adam Richter (basa), Viktor Vaitovič (tenor sax) a Filip Molčányi (alt sax). Sexteto mladých hudobníkov ponúka vlastné autorské kompozície, ktoré sú fúziou jazzu, reggae, funky,  ale i D´n´B či dub.

Nakoľko festival tento rok oslávi jubilejný 10. ročník, jeho organizátor Martin Valihora sa rozhodol podarovať fanúšikom darček v podobe pridania ďalšieho festivalového dňa. Udeje sa tak po prvýkrát v histórii ONE DAY JAZZ FESTIVALU. Práve počas druhého večera sa pred zrakmi publika vystrieda hneď niekoľko mien svetového formátu v unikátnych kombináciách s najväčšími osobnosťami domácej jazzovej scény. Práve počas tohtoročného ONE DAY JAZZ FESTIVALU sa tak bude Slovensko viac než kedykoľvek pred tým podieľať na integrácii slovenských interpretov do medzinárodných súvislostí, čo je jeho hlavným poslaním. Dôkazom je line-up v zložení – renomovaný basgitarista Juraj Griglák s kapelou Marcusa Millera či riaditeľ festivalu, svetoznámy slovenský bubeník Martin Valihora na jednom pódiu so slávnou kapelou Mezzoforte.

Uznávaný slovenský jazzový basgitarista Juraj Griglák, ktorý koncom roka 2014 pokrstil nový album Time to Fly, vystúpi na ONE DAY JAZZ FESTIVALE 2015 v zostave spolu s neprehliadnuteľným slávnym americkým bubeníkom Poogie Bellom, ktorý spolupracoval s hviezdami ako David Bowie, Erykah Badu, Al Jarreau či Chaka Khan, a najviac sa preslávil ako dlhoročný spolupracovník basgitaristu Marcusa Millera. Páni svojho remesla vystúpia v Bratislave v rovnakej zostave, v akej hrali pred 2 rokmi v Londýne (Poogie Bell Band). Dve výrazné hudobné osobnosti budú sprevádzať nemenej excelentní muzikanti. Za klávesmi bude sedieť Bobby Sparks, na tenor saxofóne zahrá Chris Hemingway. Každý z nich hral s plejádou silných hudobných mien. Koncert skupiny Marcusa Millera s jedinečným hosťovaním Juraja Grigláka bude bezpochyby jednou z koncertných udalostí roka. Podobných hudobných stretnutí totiž Bratislava veľa nezažila.

Americký jazzový gitarista a skladateľ, známy absolvent Berklee College of Music v Bostone, Wayne Krantz sa v minulosti preslávil vystupovaním a nahrávaním s umelcami ako Steely Dan, Michael Brecker, Billy Cobham, Chris Potter a David Binnery. Od 90. rokov sa však sústredí na sólovú kariéru a hru s vlastným triom. Gitarový virtuóz, majster elektrickej i akustickej gitary, uznávaný pre svoju prácu s rytmickými a harmonickými hudobnými konceptmi sa v rámci ONE DAY JAZZ FESTIVALU predstaví ako jedna z hviezd druhého festivalového dňa.

Najznámejší slovenský jazzový bubeník Martin Valihora si zahral začiatkom októbra 2014 dva razy v Košiciach so slávnou islandskou fusion kapelou Mezzoforte. Zaskakoval totiž za svojho kolegu, inak i zakladajúceho člena skupiny Mezzoforte, bubeníka Gulli Briema. Z unikátnej medzinárodnej spolupráce vzišlo úspešné týždňové turné v Škandinávii, na ktoré nadviazali ďalšie spoločné koncerty a pozvánka na tohtoročný ONE DAY JAZZ FESTIVAL. Ten legendárna formácia s radosťou prijala.

Ako prezrádza Martin Valihora, do line-upu pribudnú ďalšie hviezdne mená, ktoré ONE DAY JAZZ FESTIVAL zverejní onedlho. V programe bude mať už tradične svoje miesto i čisto domáca jazzová formácia.

Vstupenky na ONE DAY JAZZ FESTIVAL 2015 sú v predaji exkluzívne iba v sieti Ticketportal.sk!

LINE - UP ONE DAY JAZZ FESTIVAL 2015

21. máj
Cha bud (SK)
Ron Affif (USA)
NOA (Izrael)

22. máj
Juraj Griglák & Company feat. Poogie Bell (SK / USA)
Wayne Krantz (USA)
Mezzoforte feat. Martin Valihora (SK / Island)

Top