Festivalová sezóna je tu. Pozor na falošné vstupenky!

Je tu festivalová sezóna a Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) varuje pred rizikami spojenými s nákupom vstupeniek na kultúrne či športové podujatia od neautorizovaných online predajcov. Do medzinárodnej kampane, sa zapojilo osem spotrebiteľských organizácií zo zo siedmich krajín EÚ.

Pri nákupe lístkov na koncerty či zápasy na neautorizovaných internetových stránkach spotrebitelia často zaplatia niekoľkonásobok oficiálnej ceny lístka, stáva sa, že vstupenka nezodpovedá popisu predajcu alebo je lístok evidovaný na meno inej osoby, čo môže viesť k tomu, že držiteľa lístka, ktorý si ho riadne zaplatil, nakoniec na podujatie vôbec nepustia.

V niektorých členských krajinách EÚ je nezákonné predávať cez internet vstupenky za účelom zisku, ak nie ste autorizovaný predajca, iný subjekt určený na predaj vstupeniek organizátorom podujatia alebo samotný organizátor. A existujú i ďalšie obmedzenia.

Spotrebitelia by preto mali venovať osobitnú pozornosť subjektu, od ktorého si vstupenky kupujú. Vždy by sa mali uistiť, že neplatia viac, ako je cena stanovená organizátorom. A hlavnou zásadou je nakupovať vstupenky na podujatia len cez oficiálne predajné kanály alebo od autorizovaných predajcov.

Projektová manažérka S.O.S. Petra Čakovská upozorňuje, že kúpiť si vstupenku na festival či futbal na internete od neautorizovaného predajcu je teda nielen riskantné, ale často aj drahé. Rada pre spotrebiteľov je ale jednoduchá: kupujte vstupenky priamo od organizátorov alebo u nimi autorizovaných predajcov, ktorí za ne neúčtujú viac, ako je oficiálna cena vstupenky.

„Problémy so vstupenkami kúpenými na sekundárnom online trhu rýchlo pribúdajú v rámci celej EÚ. Nekalé praktiky často používajú najmä cezhraničné spoločnosti. Zodpovedné orgány v rámci jednotlivých členských krajín EÚ preto musia pri overovaní praktík internetových stránok na predaj vstupeniek spolupracovať, aby zabezpečili, že ich postupy sú spravodlivé a transparentné, tak ako to vyžaduje spotrebiteľské právo EÚ. Ak tieto webové stránky týmto kritériám nevyhovujú, kompetentné inštitúcie by mali zakročiť a zjednať nápravu.“

Spoločnosť ochrany spotrebiteľov v rámci kampane Pozor na falošné vstupenky! pripravila tiež tri krátke videá, ktoré majú spotrebiteľov upozorniť na nekalé obchodné praktiky niektorých online predajcov vstupeniek. Zároveň vyzýva poškodených spotrebiteľov, aby združenie kontaktovali a podelili sa o svoju skúsenosť. Bližšie informácie o kampani i tipy ako nesadnúť na lep podvodníkom nájdete spolu s videami na https://www.sospotrebitelov.sk/category/falosne-vstupenky/.

Top