Festival Peknej hudby

11. ročník Festivalu peknej hudby sa bude niesť v duchu Chopina

Prelom letných mesiacov bude patriť opäť v Banskej Štiavnici Festivalu peknej hudby.
Od soboty 30. júla do nedele 1. augusta je pripravených pre milovníkov prevažne „vážnej“ hudby päť koncertov. Festival už tradične otvorí vernisáž slovenského výtvarníka, tentokrát karikaturistu Ivana Popoviča, ktorý je súčasne aj autorom   loga Festivalu peknej hudby.

 NOC so CHOPINOM
Pri príležitosti 200. výročia narodenia mága romantického klavíra Frederika Chopina pripravili organizátori pre Štiavničanov mimoriadnu hudobnú udalosť. Po prvýkrát v histórii tohto mesta sa uskutoční klavírny MARATÓN.  V sobotu 31. júla od 19.00 h do 24.00 h bude v kostole Sv. Kataríny na Trojičnom námestí znieť iba chopinova klavírna tvorba. Štyria poprední klaviristi Eva Kosorínová, Jordana Palovičová, a  Peter Pažický, ako aj zahraničný hosť, taliansky klavirista Carlo grante odohrajú spolu 26 klavírny skvostov. Koncert bude súčasne prenášaný na námestia Sv. Trojice, takže si ho budú môcť vychutnať aj náhodní okoloidúci. Klavírny maratón je organizovaný za výraznej podpory Poľského kultúrneho inštitútu, Ministerstva kultúry a spoločnosti ENEL.

 ZNÁME OPERETNÉ MELÓDIE
Otvárací koncert 11. ročníka FPH v piatok o 20.00 h v Lapidáriu na Starom Zámku prinesie  novinku v podobe uvedenia na Slovensku už menej  preferovaného a umierajúceho hudobného žánru a to operety. Pritom naša hudobná história je bohatá práve na mená slovenských autorov Kálman, Lehár, Dusík, ktorý patrili medzi zakladateľov tohto žánru. Znovu oživenie operety zažijú návštevníci FPH prostredníctvom Metropolitného orchestra a speváčky Evy Šeniglovej.

HISTÓRIA FPH
Festival peknej hudby (FPH) vznikol z iniciatívy manželov Eugena Procháca a Lele Zemanovej v roku 1999, ktorým učaroval banskoštiavnický región napriek ich bratislavskému pôvodu. FPH sa stal priekopníkom v oblasti sprostredkovania jedinečných zážitkov v oblasti klasickej hudby v tomto malebnom historickom meste UNESCO. Prvý Festival Peknej Hudby sa konal v Banskej Štiavnici a postupne sa rozšíril aj do neďalekého Sv. Antona a Sklených Teplíc. Doteraz zaznelo spolu 45 koncertov a vystúpilo vyše 300 domácich aj zahraničných umelcov. Od roku 2006 Občianske združenie Pekná Hudba rozšírilo svoje aktivity aj o Štiavnické letné kurzy (ŠLK) - majstrovské kurzy určené pre študentov a mladých profesionálnych hudobníkov, ktoré v tomto roku začínajú už 4. júla.

PROGRAM:

30.7.2010, 17.00 h, Starý zámok, Rytierska sála, Banská Štiavnica  - vstup voľný
Vernisáž výstavy Ivana Popoviča
Ján Lehotský, hudba, spev
30.7. 2010. 20.00 h, Starý zámok, Lapidárium, Banská Štiavnica 
Večer operetných melódií
Metropolitan Orchestra
Eva Šeniglová, spev
31.7. 2010, 11.00 h, Barokový kaštieľ vo Sv. Antone
Jan Hališka –violončelo /CZ /
Jiří Hanousek – violončelo /CZ/
Vlata Hanousková – violončelo /CZ/
Eugen Prochác – violončelo /SK/
31.7. 2010, 19.00-24.00 h, Kostol Sv. Kataríny, Banská Štiavnica 
´´Noc so Chopinom´´ – klavírny maratón
Jordana Palovičová /SK/
Eva Kosorínová /SK/
Peter Pažiský /SK/
Carlo Grante (IT)
1.8. 2010, 11.00 h, Sklené teplice, Altánok, Banská Štiavnica  - vstup voľný
Classical & Jazz Art Duo
Miloš Jurkovič – flauta /SK/
Ján Hajnal – klavír /CZ/
1.8. 2010, 20.00 h, Starý zámok, Rytierska sála, Banská Štiavnica 
Wroclaw Modern Quartet / PL /
Olivier Lusinchi – flauta / FR /
Zmena programu vyhradená

Vstupenky na Festival Peknej hudby

 

Top