Festival FOLK BLUES SESSION 11

Festival FOLK BLUES SESSION 11

v Dome kultúry Lúky, Vígľašská 1
12.11.2011  o  18:00 h
XI. ročník festivalu venovaného bluesu a country, či folk bluesu.
Účinkujú:  BLUESRAIDERS
  BOKY CITOM
  ERIC WOOD (USA)
  VETERÁNI ZO SALÓN DORÉ
XI. ročník prináša i tento rok zaujímavé súbory, pričom sa na scéne vystriedajú viaceré generácie hudobníkov. Najmladší Bluesraiders si rýchlo našli svoje miesto nielen na bratislavskej hudobnej scéne a jeho dravý, nielen bluesový prejav s výbornou speváčkou Jankou Fujakovou už oslovil nejedného návštevníka ich koncertu. Súbor Boky Citom zabieha nielen do bluesu, ale ifolku a rocku, pričom dôležitá je vlastná tvorba, výborné texty a celkový pódiový prejav kapely. Americký pesničkár Eric Wood navštívi Bratislavu na svojom krátkom turné. Poteší nielen priaznivcov bluesu, ale najmä ortodoxných folkerov. Slovensko navštívi sám bez sprievodnej kapely. K najstaršej generácii bude na festivale patriť „občasný“ bluesový súbor Veteráni zo Salón Doré, zložený z takých hudobníkov ako Juraj Turtev, Ján Litecký – Šveda a ďalší. Už ich mená sú zárukou kvality a silného hudobného zážitku.
Návštevníci festivalu sa môžu aj tento rok tešiť na príjemný zážitok a hodnotné umelecké výkony jeho protagonistov.

BLUESRAIDERS
Skupina Bluesraiders vznikla v roku 2009 a zišla sa v nej skupina mladých hudobníkov, vychádzajúcich z rozdielnych kapiel, ale aj žánrov. Svetu sa predstavila na doskách letnej čitárne Červený Rak v rámci bratislavského Kultúrneho leta 2009 a odvtedy neúnavne koncertuje v prakticky nezmenenej zostave. Vo svojej hudbe miešajú staré bluesové korene s porciou funku, ktoré spájajú ich moderných chápaním tohto hudobného smeru. Prerábajú staré štandardy a tvoria aj nové skladby, pričom radi experimentujú aj s vplyvmi mimo klasického bluesového záberu, keď v ich tvorbe nájdeme vedľa seba mená ako Robert Johnson, Elmore James, ale aj Lenny Kravitz a Radiohead. Kapela vystupuje po bluesu-sediacich krčmách, hudobných kluboch, malých kaviarňach a hudobných festivaloch. Bluesraiders hrali na festivaloch Blues Slovakia alebo Livin´ Blues, za hranicami účinkovali na Daňkovickom Bigbíte a za ich hudbu si na konci roku 2010 na výročnom udeľovaní cien Slovenskej bluesovej spoločnosti vyslúžili ocenenie Objav roka. Samostatné CD zatiaľ nenahrali, prezentujú sa však tromi skladbami na tohtoročnom výbere CD Slovenskej bluesovej spoločnosti No. 07
Zostava: Jana Fujaková - spev, klávesy; Ján Litecký-Šveda ml. - basgitara; Rasťo Peniaštek – gitara; Peter Bianchi – bicie; Romi Horváth - ústna harmonika; Ulrika Litecká-Švedová - backing vocals
Hosť: Robert Zimányi – saxofón
BOKY CITOM
Kapela Boky Citom hrá už asi 7 rokov stále v tom istom zložení, ktoré vzniklo úplnou náhodou.
Skupina hrá iba vlastnú tvorbu. Skupinu tvoria  Jano Bujnovský –  el. gitara, Jozef Tekel - dychy, Robo Fordinal – basová gitara, Paťo Soky - perkusie , Jano Tanasi – bicie ( na bicie alternuje Roman Šugy Chovanec), Zolo Badin – spev a akustická gitara. Kapela je okrem výkonov skvelých muzikantov známa aj výbornými textami Vlada Dudláka, Zola Badina i Ľubomíra Feldeka.

ERIC WOOD
Eric Wood – spevák, gitarista a skladateľ pochádza z Apalačských hôr USA. Svoju  hudobnú kariéru začal po odchode z domova, kde v 60 tych rokoch počúval hudbu európskych prisťahovalcov, ale i Harryho Belafonteho, Ray Charlesa, či mladého Boba Dylana a Tima Buckleya a anglický rock. Po hraní na San Franciských scénach, kde ho ovplyvnila i  hudba M. Davisa, D. Brubecka a vyliečení sa z dôsledkov ťažkej autohavárie sa presťahoval do New Yorku, kde nahral a vydal úspešný album Letters From the Earth, ktorý sa v rebríčku časopisu Billboard umiestnil na výbornom 9. mieste. Nasledovalo európske i americké turné so sprievodnou skupinou. Eric Wood vo svojej hudbe prezentuje americký amalgám jazzu, folku, bluesu i rocku s prvkami latina i blízkeho východu. Jeho emotívny prejav, aj akoby prefajčený barytónový hlas sú zárukou nevšedného zážitku.

VETERÁNI ZO SALÓN DORÉ
Ponorná skupina, vyskytujúca sa hlavne na festivaloch, ale aj v kluboch. Je to príležitostné zoskupenie sólistov a muzikantov z rôznych skupín, ktorí si po vzore veselých starých jug bandov z 30-tych rokov odskočili spontánne pomuzicírovať na akustických nástrojoch, či skoro nástrojoch, bez nároku na vysokú umeleckú výpoveď s hlbokými psychologicko-spoločenskými presahmi. Hrajú hlavne bluesové štandardy z 30-tych rokov,  pomedzi to aj vlastné veci v podobnom duchu. Skupina v tomto obsadení vznikla hlavne kvôli festivalu Livin’ Blues 2005, kde si s nimi zahral aj Adrián Pullmann na jug. Teraz sporadicky pokračuje v hraniach po kluboch a festivaloch (Stoka, Stará Pekárna Brno, Jazz  Tibet Olomouc, Červený rak, Ticho a spol., Blues Alive Šumperk, Blues Slovakia Bardejov, Humenné,...) Zatiaľ najzaujímavejší koncert absolvovali v roku 2006 v známej väznici Mírov.
Obsadenie: Ján Litecký-Šveda – spev, gitara, kazoo, harmonika; Juraj Turtev – mandolína, banjo, gitara, spev;  Roman Horváth – harmoniky; Ján Litecký-Šveda jr. – baskanister (wash tub), kazoo, jug; Oto Berežný – rumpľa
Diskografia: CD Bluesová spoločnosť No.6  (4 skladby), SBS Records 2007
Vysvetlivka: Názov tejto verzie jug bandu je inšpirovaný knižôčkou Doktora Honorio Bustos Domecqa: Šesť problémov pre dona Isidra Parodiho.

Dátum: 12.11.2011 Sobota
Začiatok podujatia: 18:00 hod
Miesto: Dom kultúry Lúky, Vígľašská 1, Bratislava - Petržalka
BUS: 95, 98, 99 zastávka Lúčanka, 93 zastávka Vyšehradská
Vstup: Predpredaj: 4,50 €
  Na mieste:  7 €

Linky: www.bandzone.cz/bokycitom, www.ericwood.com, www.slovakblues.sk, www.slovakblues.com
Event: https://www.facebook.com/event.php?eid=145670055531666
Kontakt: Adrián Pullmann, adrian.pullmann@kzp.sk, 0910 407 930

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie Festival FOLK BLUES SESSION 11

Top