VLADIMÍR MIŠÍK A ETC


70 - NARODENINOVÝ KONCERT VLADIMÍRA MIŠÍKA & ETc V BRATISLAVSKOM KLUBE ATELIÉR BABYLON 20.3.2017 O 19 HOD.


Keď pred mnohými rokmi začali niektorí z priateľov Vladimíra Mišíka používať pred jeho menom, podľa jeho samého viac menej z recesie, slovo „legenda“, málokto z nich vtedy asi tušil, že sa Vladimír Mišík za svojho života tou legendou skutočne stane. V marci tohto roku sa Vladimír dožíva krásnych 70-tich rokov a toto svoje životné jubileum príde osláviť koncertom aj na Slovensko, kde mal vždy početnú a vernú fanúšikovskú základňu. Narodeninový koncert sa uskutoční 20.marca 2017 o 19 hod v Ateliéri Babylon v Bratislave.

Vladimír Mišík sa narodil 8.marca 1947 v Prahe do rodiny Slovenky a amerického armádneho dôstojníka, čo v tom čase jednoznačne predznamenalo jeho detstvo. Po odchode amerických vojsk vyrastal s maminkou sám a v náročných rokoch puberty začal prirodzene inklinovať k umeniu a predovšetkým k poézii a hudbe. Už popri štúdiu na učilišti (odbor umelecký rezbár - truhlář) začal hrať a neskôr spievať – na škole v kapele Uragán, kde hral na bicie, skoro však pochopil že jeho miesto bude skôr pri mikrofóne. Keď sa zoznámil s nedávno zosnulým fenomenálnym gitaristom Radimom Hladíkom, vzišla z toho ich spolupráca v skupine Komety, ktorú neskôr obaja opustili  a založili dodnes známu a oceňovanú kapelu Matadors. To už pre Vláďu hudba bola všetkým a začal sa jej venovať profesionálne. Postupne hral, spieval a vystupoval s rôznymi kapelami, za všetky spomeňme Orchester Karla Duby, New Force (traduje sa, že odohrali jediný koncert), George & The Beathovens a na konci roku 1968 založil spolu s Radimom Hladíkom dodnes legendárnu kapelu Blue Effect. V roku 1970 vydali platňu Meditace, po jej vydaní však bol Vladimír z kapely „odídený“ a hľadal nové útočisko.

Tým sa preňho stala kapela Flamengo, s ktorou vydal jednu z kultových platní československého bigbeatu a rocku Kuře v hodinkách, ktorá aj po viac ako štyroch desaťročiach oslovuje stále nových a nových poslucháčov. V tých rokoch bola prelomová nielen po hudobnej stránke, ale najmä dovtedy nevídaným spojením rockovej hudby a poézie. Texty na platňu napísal Josef Kainar a pre Vláďu to okrem iného prinieslo poznanie, že toto spojenie neskutočne krásne funguje. Počas celej svojej hudobnej kariéry potom už naďalej siahal, okrem svojich vlastných, len po textoch vynikajúcich básnikov a textárov (Josef Kainar, Václav Hrábě, Jiří Dědeček, Pavel Kopta, Hynek Žalčík, Pavel Šrut a iní) a spojenie osobitej a invenčnej hudby a skvelých textov sa stalo jedným z poznávacích znakov jeho tvorby.

Skupina Flamengo sa stihla rozpadnúť ešte pred vyjdením albumu (1972) a po príležitostných angažmánoch v polovici 70-tych rokov Vláďa založil skupinu ETc.. s ktorou (s rôznymi personálnymi zmenami) koncertuje dodnes. V osemdesiatych rokoch v časoch normalizácie sa Vladimír Mišík postupne stal personou non grata a rôzne obmedzenia a nezmyselné administratívne prekážky nakoniec vyústili do zákazu činnosti, ako bolo vtedy uvedené v oficiálnych dokumentoch „až do úplného zabudnutia“. To pre profesionálneho hudobníka, živiaceho naviac aj rodinu, znamenalo veľmi ťažké a komplikované obdobie. Úplný zákaz činnosti trval našťastie „len“  niečo cez dva roky, potom sa postupne začal Vláďa na pódia vracať najskôr prostredníctvom akustického zoskupenia Čundrgrund (ČDG) s premenlivou zostavou hudobníkov (hrávali v ňom okrem iných spolu s ním Vl.Merta, Jan Hrubý, Olin Nejezchleba,  Ondřej Konrád a ďalší) a dostalo sa mu vrelého prijatia od publika.

Dnes vieme, že k úplnému zabudnutiu už našťastie nikdy nedôjde – Vladimír Mišík má svoje nezameniteľné a nezabudnuteľné miesto medzi legendami československého rocku a bigbeatu. A nielen tam – českí astronómovia totiž po ňom pomenovali novoobjavenú planétu, tak si len želajme, aby dlho nerušene krúžila v našej galaxii. Pri svojom marcovom oblete sa na chvíľu zastaví v Bratislave a prinesie nám večer plný krásnej hudby a muzikantského majstrovstva v podaní Vladimíra Mišíka a jeho skupiny ETc.. Neváhajte a príďte zaspomínať pri krásnych pesničkách na doby dávno minulé i tie neskoršie a odniesť si domov krásny pocit a trochu hviezdneho prachu.

Vstupenky na koncert je možné zakúpiť tu >>>
https://www.ticketportal.sk/performance.aspx?idp=158089


autorka fotografie :  © Ája Dvořáčková
Top