Boba Dylana na Slovensko

TLAČOVÁ SPRÁVA – 2. marec 2010

Slovensko čaká Dylanománia!

BRATISLAVA – To najlepšie z najlepšieho. Aj tak sa dá nazvať príchod amerického speváka Boba Dylana na Slovensko. Vystúpenie tohto hudobného génia je označované ako „koncert roka“. Fenomenálny muzikant vystúpi v Bratislave už 9. júna 2010.

Bob Dylan je považovaný za najväčšieho a najvplyvnejšieho hudobníka od čias The Beatles. Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman si svoje umelecké meno zvolil podľa básnika Dylana Thomasa, ktorý mu svojím dielom učaroval. Dostať tohto velikána svetovej hudby na Slovensko sa pokúšali mnohí promotéri, no stalo sa tomu tak až teraz. „Sme veľmi šťastní, že sa nám to podarilo. Nie je ľahké dostať Boba Dylana do týchto končín,“ povedala Jana Mudríková z agentúry Vivien, ktorá má toto všetko „na svedomí“. Po koncerte kanadského spievajúceho básnika Leonarda Cohena, ktorý vystúpi v Bratislave 13. októbra sa tak podarilo pod Tatry pre tento rok dotiahnuť už druhú žijúcu legendu. „Na tom, aby sa nám podarilo Boba Dylana dostať k nám sme pracovali dlhší čas. Sme radi, že naše úsilie nebolo márne a aj fanúšikovia zo Slovenska budú mať možnosť vidieť ho naživo,“tvrdí Mudríková. Najbližšie k Bratislave sa Dylan predstavil v Prahe pred dvomi rokmi. Genialitu tohto hudobníka podčiarkuje aj vyjadrenie ďalšieho svetoznámeho umelca, ktorý prepisoval svetové dejiny hudby Brucea Springsteena. „Navždy zmenil tvár Rock´n rollu!,“ vyjadril sa na jeho adresu. Koncert Boba Dylana je naplánovaný na 9. júna 2010 v bratislavskej Incheba Expo Aréne.Vstupenky na koncert budú už čoskoro k dispozícii v sieti Ticketportal.

Bob Dylan – Wikipedia

Robert Allen Zimmerman, známy ako Bob Dylan (* 24. máj 1941, Duluth, Minnesota, USA) je americký spevák, skladateľ, básnik a maliar. Je považovaný za jednu z hlavných postáv piatich desaťročí histórie populárnej hudby. Najviac významných diel z tvorby Boba Dylana pochádza zo 60. rokov, kedy začal neformálne reagovať a protestovať proti situácii v Amerike. Viecero jeho songov ako je napríklad „Blowin' in the Wind“, či „The Times They Are a-Changin'“ sa stali hymnami dvoch amerických hnutí afro-američanov za občianske práva v rokoch 1955-1968 a odporu proti vojne vo Vietname.
Dylanove prvé texty združovali dobové politické, sociálne, filozofické a literárne vplyvy. Ignorovali konvencie, zaužívané vo vtedajšej populárnej hudbe. Počas rozvoja vlastného štýlu sa Bob Dylan opieral o tradície amerických songov od folku, blues, country, džez, swing po gospel, rokenrol a rockabilly, či škótsky, anglický, či írsky folklór. Vystupoval s gitarou, hrával aj na klavíri, či ústnej harmonike. Až do 7. júna 1988, keď sa jeho sprievodnou kapelou na vyše 20 rokov stala zostava nazvaná "Never Ending Tour", pri nahrávaní albumov, či vystúpeniach ho prevádzali rôzni kvalitní hudobníci, no najväčší dôraz bol vždy daný na Dylanove nápady.
Počas svojej hudobnej kariéry sa Bob Dylan stal držiteľom celého zoznamu ocenení. Za svoje nahrávky má ceny Grammy, Zlatý glóbus, Cenu akadémie, bol uvedený do Rokenrolovej siene slávy, či Nashville Songwriters Hall of Fame a Songwriters Hall of Fame. V rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias, ktorý v roku 2003 vydal časopis Rolling Stone má Bob Dylan 10 albumov, z toho dva sú v prvej desiatke. Chodník, ktorým sa v rodnom Duluthe tídendžer Bob Zimmerman šiel v roku 1959 pozrieť na koncert Buddy Hollyho bol na Dylanovu počesť v roku 2008 pomenovaný na "Cultural Pathway". V tomto istom roku Dylan dostal Pulitzerovu cenu za umenie, ktorá bola zdôvodnená slovami: „za jeho jedinečný vplyv na populárnu hudbu a americkú kultúru, príznačný svojou lyrickou kompozíciou neobyčajnej sily poézie“

Top