OpenJazzFest 2010

Návštevníci tretieho ročníka džezového podujatia sa môžu tešiť na vystúpenie amerického speváka, ktorý je držiteľom siedmich cien Grammy. Dvojdňový festival Open Jazz štartuje 30. júla.

Headlinerom tretieho ročníka hudobného podujatia Open Jazz Fest bude sedemnásobný držiteľ prestížnej ceny Grammy Al Jarreau. "Al Jarreau je jedným z najvzácnejších pokladov sveta. Vďaka jeho inovatívno-muzikálnemu vyjadrovaniu sa a mnohým svetovým oceneniam je jedným z najvzrušujúcejších a kritikmi oceňovaných interpretov súčasnosti,“ uviedla za organizátorov PR koordinátorka akcie Saša Štullerová. Organizátori pre aktuálny ročník avizujú pestrú hudobnú dramaturgiu. Návštevníci sa môžu tešiť na AMC trio s vynikajúcim švédskym gitaristom Ulfom Wakeniusom, Nicolas Simon Quartet z Rumunska, medzinárodné trio Juraja Buriana, BKK trio či nemeckú džezovú hviezdu - kapelu Subtone. Džezové podujatie sa uskutoční 30. až 31. júla na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom.

Al Jarreau pochádza z lousianskej rodiny, jeho otec bol kazateľom a matka hrávala v kostole na organe a klavíri. Jeho hudobná budúcnosť sa začala profilovať v San Franciscu, kde účinkoval v malom džezovom klube s triom vedeným Georgeom Dukeom. Na konci 60-tych rokov sa presťahoval do Los Angeles, kde začal účinkovať v známych kluboch. Krátko nato rozšíril svoje pôsobenie aj na New York, kde dostal možnosť účinkovať v televízií po boku mien ako Johnny Carson, Mery Griffin či Mike Douglas. V roku 1975 debutoval albumom We Got By, ktorým si získal srdcia fanúšikov nielen v Spojených štátoch amerických, ale aj v Európe. Získal nemeckú obdobu Grammy Award za najlepší výkon v medzinárodnej nováčikovskej kategórii. Naplno sa však presadil až po turné po Európe, ktoré nasledovalo po vydaní druhého albumu Glow (1976). Prelom v jeho kariére nastal v roku 1977, keď vydavateľstvo Warners vydalo dvojalbum Look to the Rainbow. V tom istom roku zabezpečil spevákovi prvú Grammy za najlepší sólový jazzový vokálny výkon. Na jeho albumoch sa producentsky podieľali osobnosti ako Herbie Hancock, George Duke či Marcus Miller.

Vstupenky/Tickets na podujatie OpenJazzFest 2010.

Top