ANATHEMA (uk)

ANATHEMA (uk)

Special guests: THE OCEAN (ger) a PETTER CARLSEN (nor)
Anglický Liverpool dal svetu nielen legendárnych THE BEATLES, ale aj jeden z pilierov doommetalovej scény, ktorá sa rodila na začiatku 90. rokov minulého storočia - áno, nielen v tuzemsku mimoriadne obľúbená Anathema sa dožíva 20 rokov a prichádza osláviť guľatiny so svojimi početnými českými a slovenskými fanúšikmi.

Celosvetovú pozornosť si získali najneskôr v roku 1995 svojím druhým dlhohrajúcim albumom "The Silent Enigma", dodnes jedným z najžiarivejších klenotov doomovej pokladnice, ktorý je považovaný za prelomový. Presne sa trafil do ducha doby, kedy si metalové publikum začalo žiadať atmosférickej kapely. Presne vyvážená dávka melanchólie i agresie, nádeje i beznádeje, čím kapela dokázala zahrať na city svojich poslucháčov ... k tomu prirodzená a intuitívna hra, magické melódie aj „tvrdšie“ metalové riffy a vláčne tempo - tým všetkým si Anathema získala srdcia mnohých priaznivcov a spolu so svojimi krajanmi PARADISE LOST a My Dying Bride alebo švédskymi Tiamat ovládla žáner.
Nepokojné duše hudobníkov však nezniesli neplnenie v pohybe, a tak hneď nasledujúci rok prichádzajú s ďalším prekvapením - albumom "Eternity", ktorý naznačil výrazný posun k rockovému zvuku a mierne odľahčil atmosféru smerom do Psychedélie, avšak stále zostala rozkročená medzi metalom a jemnejšími hudobnými formami. Výrazného posunu doznali aj veľmi premyslené komplexné skladby. Naopak k prejasneniu a zjednodušeniu výrazu (a to aj po vokálnej stránke) došlo s albumami "Alternative 4" a "Judgement", ktoré preukázali, že členovia kapely sú veľmi schopní „hitmakeri“ bez zabúdania na svoje korene (tie sú však viditeľné skôr podvedome ) a patričnú atmosféru. Briti na prelome storočia definitívne otvorili náruč a dokázali objať oveľa širšie publikum aj mimo metalovej sféry. Veľkého ohlasu sa v roku 2001 dočkal album "A Fine Day to Exit", kde Anathema začala byť porovnávaná napríklad s hviezdami britskej alternatívnej rockovej scény RADIOHEAD, výrazne sa tu prejavili aj vplyvy PINK FLOYD a pod. Kapela v tomto období hudobne definitívne dospela.
Ak do tejto doby dokázali činorodí Briti počas šiestich rokov vyprodukovať päť kvalitných nahrávok, v novom desaťročí začali stagnovať, upokojili sa, spomalili, a okrem občasných turné či festivalových vystúpení dlhé roky neprichádzali s novou tvorbou. Ocitli sa tiež bez nahrávacej zmluvy a podpory labelu, namiesto toho skúsili pracovať systémom "urob si sám", šírili nahrávky cez internet a z príspevkov fanúšikov pripravovali nový materiál. Až tento rok sa tak po siedmich rokoch ich priaznivci dočkali novinky príznačne nazvanej "Radi Here, Because Radi Here". Ako by chceli naznačiť, že ani dlhá odmlka neznamená, že tu kapela nie je s nami ... Stále je skrátka "čosi" prítomné vo vzduchu.
Ani hviezdny status kapely však nezabránil tomu, aby album nebol prijatý kontroverzne. Jedni vyzdvihujú ďalší posun a vývoj ich tvorby, ktorá mala dostatočný čas dozrieť, druhí poukazujú na prílišnú mäkkosť a jemnosť. Kto z nich je bližšie pravde a ako budú nové skladby fungovať naživo, o tom vás už partia sústredená okolo tria bratov Cavanagh presvedčí na pódiu. Ich živé vystúpenia sú v každom prípade vždy veľmi emotívnym zážitkom, navyše sa môžeme tešiť na prierez najsilnejšími momentami ich dvoch desiatok rokov trvajúcej kariéry. Po veľmi pozitívne prijatom vystúpení na festivale Brutal Assault pred dvoma rokmi je to prvá možnosť opäť sa s touto sympatickou kapelou stretnúť tvárou v tvár.
V pozícii hostí sa predstavia nemeckí experimentátori The Ocean a nórsky alternatívne-rockový gitarista Petter Carlsen.

www.anathema.ws
www.myspace.com/theoceancollective
http://www.myspace.com/pettercarlsen
www.exitchmelnice.cz
www.obscure.cz
www.openrock.sk


VSTUPENKY/TICKETS na podujatie ANATHEMA (uk)

Top