KURZ: SENZORICKÉ HODNOTENIE VÍNA
Tento kurz je určený pre laikov a milovníkov vína, ktorí chcú získať základné vedomosti a orientáciu v praktickej degustácii vína. Umožní absolventom získať sebadôveru a istotu v pohľade na víno, ktorú môžu využiť v reštauráciách a pri spoločenských akciách. Budú vedieť vybrať správne víno, ale budú vedieť spoznať a odmietnuť víno s chorobami a chybami.
Seminár je veľmi užitočný aj pre profesionálov - čašníkov, sommelierov, predajcov a nákupcov vína, ktorí začínajú a potrebujú získať základné vedomosti o víne, o tom ako sa chutná a hodnotí. Seminár kladie dôraz hlavne na praktickú časť spoznávania vína.
LEKTORI: Ing. Peter Handzuš, Ing. VladimírVietoris, PhD.
Program:
PIATOK / večerný program (18:00 - 23.00)
- uvítanie a večera
- vína nitrianskej vinohradníckej oblasti - riadená degustácia
SOBOTA / Dopoludňajší program (8:30 – 13:00)
Teoretická časť
- metodické prístupy k senzorickému hodnoteniu hroznového vína
- ako hodnotíme víno
- čo sú senzorické vlastnosti vína a ako ich posudzujeme
- základné pojmy, ktoré sa používajú pri hodnotení vína
Praktická časť
- základné chute vo víne / 6 vzoriek
- rozlišovací test – porovnávacia skúška schopnosti rozlišovať základné chute / 8 vzoriek
- test rozlišovacej schopnosti intenzity chuti poradovou skúškou / 2 série štyroch vzoriek vín
- test rozlišovacej schopnosti organoleptických vlastností trojuholníkovou skúškou / 3 série troch vzoriek vín
- skúška schopnosti popisu vôní a pachov / 15-20 vzoriek modelových vôní a pachov
obed: (13:15 - 13:45)
SOBOTA / Popoludňajší program (14:00 - 18.00)
- individuálne zatrieďovanie vín podľa predloženej deklarácie,
- popis a porovnávanie charakteristických vlastností
- chyby a choroby vína / 15-20 vzoriek vín
ZÁVEREČNÝ TEST (16:15 - 17:00)
VYHODNOTENIE A ODOVZDANIE CERTIFIKÁTOV
Odporúčaná literatúra:
- Kraus V., Kopeček J.: Setkání s vínem, RADIX, spol. s. r. o., 200
- Malík F.: Ze života vína, Filip Trend Publishing, 2003
- Asociácia sommelierov SR: Sommelier, povolání budoucnosti, WAGNER PRESS s.r.o., 2001
- Stávek J.: Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno, RADIX, spol. s. r. o., 2008
- Malík F.: 100 najlepších slovenských vín, Albert Marenčin, Vydavateľstvo PT, 2010
Maximálny počet účastníkov: 24
Viac informácii na p.handzus@gmail.com alebo mobil 0905 112952.