Asociácia Bratislava v pohybe - Bratislava in movement association


Bratislava v pohybe - medzinárodný festival súčasného tanca

Bratislava sa opäť stane na niekoľko dní mestom tanca. Špičkové tanečné súbory z Rakúska, Maďarska a Portugalska predvedú svoje umenie na 16. medzinárodnom festivale súčasného tanca Bratislava v pohybe. V programe nebudú chýbať ani výrazné domáce tanečné inscenácie. Prvá časť festivalu sa bude konať od 16. do 24. júna 2012 a pokračovať bude druhou časťou v septembri.

Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe po minuloročnom jubilejnom 15. ročníku pokračuje vo svojej ambícii priviesť na Slovensko výnimočné tanečné projekty zo zahraničia, ktoré dopĺňajú zaujímavé počiny domácich súborov. Prehliadku otvorí súbor Liquid Loft z Rakúska na čele s choreografom Chrisom Haringom. Predstaví sa multimediálnym projektom Talking Head, ktorý reaguje na súčasnú virtuálnu bublinu, kde žijeme naše online paralelné životy.

Do Bratislavy zavíta i maďarské zoskupenie Hodworks s inscenáciou Basse danse postavenej na dynamickej improvizácii, počas ktorej na javisku vznikajú vzrušujúce kompozície. V marci 2012 získala táto choreografia Labanovu cenu za najlepšie súčasné tanečné predstavenie v Maďarsku. Vyvrcholením prehliadky bude opäť multimediálna inscenácia Talk Show. Portugalský choreograf Rui Horta v nej sleduje dva páry v rôznom veku a ich objavovanie vlastného tela, ktorým sa vyjadrujú rovnako výrečne ako rozprávaním.

Súčasťou programu 16. medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe budú aj dva zaujímavé tanečné projekty zo Slovenska. Alternatívne divadlo elledanse, partner festivalu, sa predstaví inscenáciou Voda na vode. Choreografka Šárka Ondrišová vytvorila s tanečníkmi sled s nových a vzťahových obrazov o hraniciach túžby i strachu. Po predstavení sa budú premietať dva dokumentárne filmy Petra Bebjaka Voices a Darkroom. Druhý domáci projekt prináša na javisko dvoch výnimočných českých choreografov – Libora Vaculíka a svetoznámeho Jiřího Kyliána v komponovanom predstavení Czech in: Kylián – Vaculík v naštudovaní Tanečného súboru Nová scéna (predtým Balet Bratislava). Lístky na jednotlivé predstavenia sú už dostupné v sieti Ticketportal.

Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe sa počas svojej existencie stal stabilnou súčasťou kultúrneho života v hlavnom meste a priestorom pre rozvoj súčasného tanca na Slovensku. Domácim súborom poskytuje tak potrebný priestor na konfrontáciu s aktuálnym dianím v súčasnom tanci. Druhá časť festivalu, zameraná najmä na tanečné workshopy, privíta svojich návštevníkov v septembri.

VSTUPENKY NA PODUJATIE BRATISLAVA V POHYBE !!

Top