Detail info
Close

50 ROKOV SÍDLISKA PETRŽALKA / STARNE NOVÁ PETRŽALKA?

50 ROKOV SÍDLISKA PETRŽALKA / STARNE NOVÁ PETRŽALKA?

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

Jedným z dôležitých motívov filmu Čiary Barbory Sliepkovej je starnutie socialistického sídliska, ktoré vo filme už je predstavené s melancholicko-nostalgickým nádychom. Koncept socialistického sídliska je vo filme nahradený novým, ktorý je reprezentovaný zástavbami ako Sky park (od novostavby SND po autobusovú stanicu), prípadne Vydrica (zástavba podhradia). Zdá sa, že sa mení koncept urbanizmu a panelák, ako základný prvok sídliska je posledným urbánnym počinom primárne zameraným na byt v duchu priestoru na bývanie. Tento koncept vystriedal nový typ uchopenia bytu ako komodity určenej pre predaj a tvorbu zisku. Túto zmenu náhľadu na bývanie budú reflektovať muzikant Jonatán Pastirčák, urbanista Peter Szalay a Barbara Sliepková prostredníctvom svojho oceňovaného filmu Čiary.

Program večera:

18:00 - 18:20 - Hudobné vystúpenie Jonatána Pastirčáka.

Hudobný producent, skladateľ a zvukový inžinier, študoval hudobnú produkciu a zvukové inžinierstvo na SAE Institute v Londýne. Hudbe sa venuje už od svojich desiatich rokov, keď spolu so svojím rovesníkom Adamom Matejom založil skupinu Tucan. Neskôr začal tvoriť elektronickú a elektroakustickú hudbu. Ako duo Ink Midget & Pjoni získal ocenenie Radio Head Award. Bol súčasťou mnohých improvizačných zoskupení (Veni Academy a Musica Falsa Et Ficta).

Skomponoval hudbu do viacerých krátkometrážnych a dlhometrážnych filmov (napr. Špina, Svetlonoc, Arvéd, V sieti, Čiary, Návštevníci)  a divadelných a tanečných predstavení (Skrat, Trakt). Spolupodieľal sa na tvorbe niekoľkých audiovizuálnych inštalácii a performance, napríklad Plain, ktorá bola uvedená aj v newyorskom Pioneer Works. V rámci svojej koncertnej kariéry odohral koncerty v USA, Anglicku, Nemecku, Rakúsku, Nórsku, Poľsku, Ukrajine, v Čechách a na Slovensku.

18:20 - 19:00 - Prednáška urbanistu so zameraním na Petržalku Petra Szalaya.


Mgr. Peter Szalay, PhD v súčasnosti pôsobí ako vedecký pracovník v SAV. Ako oceňovaný autor (2019 - Prémia Literárneho fondu SR za vedeckú a odbornú literatúru za rok 2019, Vojnová Bratislava 1939-1945, 2012 - Cena časopisu Bauwelt pre kolektív za výskum a projekt obnovy Neologickej synagógy v Žiline, 2011 - Cena literárneho fondu SR za najlepšiu vedeckú publikáciu v oblasti Architektúra, za publikáciu Atlas sídlisk Bratislavy, 2005 - Cena Martina Benku za najlepšiu diplomovú prácu v oblasti dejín umenia na Slovensku) pôsobil na mnohých vedeckých projektoch a štipendiách v zahraničí (2011 - MARC course, ICCROM and UNECSO course in in the theory and renovation of modern architecture, Helsinky a Seinaiky Fínsko, 2010 - Conservation capaigne Vila Tugendhat, Brno, 2004 - štipendijný pobyt na Katedre dejín umenia Univerzity Eotvosa Lorándta v Budapesti). Vo svojom výskume sa venuje architektúre a urbanizmu 20. a 21. storočia na Slovensku a v strednej Európe. Konkrétne sa špecializuje na dejiny architektúry a mestského plánovania moderného hnutia na Slovensku a v Bratislave, a s ním súvisiaceho výskumu pamiatkových hodnôt a obnovy architektonického dedičstva. Ako skúmaniu architektúry a urbanizmu 20. storočia v kontexte autoritárskych režimov 20. storočia, a témami na priesečníku environmentálnych a kultúrno spoločenských oblastí. Venuje sa aj reflexii a kritike súčasnej architektúry a mestského plánovania.

19:00 - 20:30 - Premietanie filmu Čiary režisérky Barbory Sliepkovej.

Bratislava, ukážkové postsocialistické mesto. Masívna výstavba nahrádza staré novým. Meniace sa podoby mesta sa k nám okrem budov prihovárajú aj prostredníctvom jeho obyvateľov. Blanka bojuje s osamelosťou na balkóne petržalského bytu. Po meste sa objavili billboardy so sľubmi, Bratislavu čakajú regionálne voľby. Matúš sa chce stať starostom. Realitný agent Michal ukazuje klientom predstavu spokojného života v bratislavských bytoch a dvaja robotníci maľujú cestné značenie s pravidlami pre okoloidúcich. Po práci pijú pivo v ubytovni a uvažujú nad životom. Plachý Danko sleduje mesto, ktoré sa mení na jeho vkus prirýchlo. Načúva mu, chce zachytiť rytmus obyčajnosti, ako plynú dní. Kde sa končí verejný priestor a začína sa intimita? Sociológia každodennosti.

 

20:30 - 21:30 - Diskusia o urbanizme. Histórii Petržalky v kontexte Bratislavy.



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Top