Uprising Festival potvrdzuje ďalšie legendy v programe a pripravuje zimnú edíciu

Organizátori festivalu Uprising pokračujú v závratnom tempe a do programu 16. ročníka pridávajú skvelé novinky. Už prvé ohlásené mená ako Dizzee Rascal, Barrington Levy, Macka B či Camo & Krooked naznačili, že pôjde o nezabudnuteľný ročník a nové posily to iba potvrdzujú.    

 

Do kalendárov si poznačte 25. a 26. augusta 2023, pretože šestnásty ročník festivalu Uprising na Zlatých pieskoch bude jeden z najsilnejších a vy by ste ho nemali premeškať!

 

V pestrom programe pribudli ďalšie svetové legendy a fanúšikovia sa môžu tešiť aj na niekoľko exkluzívnych slovenských premiér. Na Zlaté piesky má tento rok namierené ikonická reggae kapela Steel Pulse na čele so spevákom a frontmanom Davidom Hindsom. Tá dodnes patrí k tomu najlepšiemu zo sveta Reggae music, či už po hudobnej alebo textovej stránke a je zároveň aj jedinou britskou kapelou, ktorá vyhrala Grammy za najlepší reggae album roku. Za takmer 50 rokov histórie kapely Steel Pulse vystupovali na jednom pódiu s mnohými ďalšími hviezdami naprieč žánrami. Za zmienku určite stoja Stevie Wonder, Bob Marley, Sting, INXS, Santana, Herbie Hancock alebo napríklad Bob Dylan. V roku 1980 sa kapela objavila v kultovom britskom filme "Babylon" o živote afrokaribskej komunity v Londýne. 

 

Ešte dlhšie ako Steel Pulse sa na scéne pohybujú The Cimarons. Tí sú vôbec prvou reggae kapelou, ktorá vznikla v Spojenom kráľovstve (v roku 1967) a sú aj európskymi priekopníkmi tohto žánru. Spolupracovali s tými najväčšími ikonami jamajskej hudby ako Bob Marley, Jimmy Cliff, Toots and the Maytals, Ken Boothe, Lee Scratch Perry či Alton Ellis. Množstvo ich tvorby možno nájsť v archívoch Trojan Records a to najlepšie spolu s cover verziami early reggae a rocksteady klasík z rokov 60-tych a 70-tych prídu zahrať tento rok na Zlaté piesky.


Ďalšie potvrdené legendárne meno je na Slovensku dobre známe a na festival Uprising sa vracia po 11 rokoch. Hviezdy britského undergroundu, Asian Dub Foundation, si vytvorili vlastný žáner. Ich jedinečná kombinácia drsných jungle rytmov, dubových basových liniek, divokej gitary a rýchleho rapu z nich urobila jednu z najživelnejších kapiel na svete. Počas svojej dlhej a produktívnej kariéry zdieľali ADF pódium s takými skupinami ako Rage Against The Machine, Beastie Boys či Primal Scream, a na Uprising 2023 prídu tento rok predstaviť svoj najnovší album "Access Denied".

 

Čerešničkou tohtoročného line-upu bude francúzska úderka L'Entourloop so svojou energickou live show a hosťami N'Zeng, Troy Berkely a BlabberMouf. Ich láska k soundsystémovej kultúre a jedinečné spojenie reggae a hiphopu, ktoré nazývajú "Banging Hip-Hop Inna Yardie Style", si získava pozornosť a fanúšikov po celom svete, o čom svedčia stovky miliónov streamov naprieč platformami. Ich slovenská premiéra bude zaručene stáť za to!

 

Medzi novými menami v programe Uprisingu 2023 nájdete aj Sena Dagadub, čo je najnovší projekt speváčky, ktorú mnohí poznáte z maďarskej kapely Irie Maffia. Novú generáciu reggae interpretov zastúpia Stinging Ray z Číny, či francúzski Junior Roy, George Palmer a General Huge, ktorí vystúpia na festivalovom Dub Clube po boku jedného z najznámejších a najaktívnejších európskych reggae producentov Irie Ites.

To je časť noviniek v bohatom programe, v ktorom okrem nich nájdete aj jednu z najväčších hudobných ikon Anglicka, krstného otca grime music menom Dizzee Rascal. Príde aj jeden z najzásadnejších spevákov jamajskej histórie Barrington Levy, obľúbený rastaman z UK - Macka B so svojou dvornou kapelou The Roots Ragga Band, aleaj anglický veterán MC Brother Culture. Chýbať nebude ani svetoznáma americká kapela New York Ska-Jazz Ensemble a núdza nebude ani o kvalitnú elektroniku, ktorú zastrešia obľúbené rakúske producentské duo Camo & Krooked a samotný priekopník Ragga-Jungle Congo Natty.

 

Vystúpenia Dizzeeho Rascala si ako svojho najobľubenejšieho umelca nenechá újsť ani Gleb. Po prvý raz sa na Uprisingu predstaví punková legenda Slobodná Európa a domáce mená doplnia aj Akustika či Ripple.

 

Vstupenky za 55€ sú v predaji iba do 23.2. a v ponuke už nájdete aj VIP lístky s mnohými benefitmi a možnosťou stretnúť sa s vybranými umelcami. Organizátori festivalu pripravili ešte jednu super akciu na svojom e-shope, kde si za zvýhodnenú cenu môžete kúpiť KOMBO vstupenku na festival spolu s čiapkou, tričkom alebo mikinou a ušetriť tak aj viac ako 10€.  

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

V marci nás čaká zimný Uprising s obľúbencami Dub Inc a Medial Banana

 

Na Uprisingu sme zvyknutí oslavovať záver leta, tento raz oslávime koniec zimy na Uprising Winter Edition v bratislavskom Edison Parku. Zimná edícia festivalu Uprising je po vyše troch rokoch späť a v piatok 17.3.2023 do Bratislavy prináša kultovú francúzsku reggae kapelu Dub Inc, ktorým budú sekundovať domáci Medial Banana a Meowlau X Val.

 

Vstupenky na Uprising Winter Edition 2023 za 25€ nájdete na: https://www.uprising.sk/tickets-winter/

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Pripojte sa k nám na FB evente Uprising Festival 2023 a na FB fanpage Uprising Festival

Sledujte nás na Instagrame: uprising_festival alebo na TikToku: @uprisingfestival

Nalaďte sa videami na YouTube kanáli: UPRISING FESTIVAL

Počúvajte náš festivalový playlist na Spotify: Uprising Festival 2023 PLAYLIST  

 

Top