GREGORY PORTER /USA/

Kalifornský kráľ soulu a jazzu GREGORY PORTER už v stredu prvýkrát na Slovensku!

Slovenská sporiteľňa uvádza ďalší zo série výnimočných koncertov v Starej Tržnici:
Jazzový večer "City Sounds" s hlavnou hviezdou Gregory Porterom a kapelami Talent Transport a Susana Sawoff Trio!

Program koncertov sa začne v Starej tržnici už v stredu 22. apríla o 19.00 h.



Vo vzácne dokonalom spojení virtuózneho a melodického, Gregory Porter je žiarivou hviezdou rovnako pre odbornú ako i laickú verejnosť. Charizmatický spevák a skladateľ v neodmysliteľnej "ušatej" čiapke prichádza po prvý raz na Slovensko, aby obecenstvu priniesol pár hodín čistej hudobnej extázy.

Stále relatívne mladý jazzman sa stal senzáciou v rodnej Kalifornii a neskôr aj po celom svete so svojimi precítenými, živými songami na niekoľkých fantastických albumoch.

Ako sám hovorí, jeho hlas pramení z ťažkých životných skúseností, ktoré z neho vyformovali všestranného, výrazného muzikanta s nekonečným množstvom soulu v krvi. Vychovala ho matka spolu s ďalšími ôsmimi súrodencami a bola bezpochyby kľúčovou postavou v jeho ceste za slávou. Keď mu ako pubertiakovi zorganizovala sólový koncert a vytlačila naň stovky lístkov, s plačom ju prosil, aby akciu zrušila. Mama verila v Gregoryho výnimočný talent až do svojej smrti a bola dôležitou hybnou silou i povzbudením, ktoré tak potreboval.

Úspech mu však nepadol do lona len tak. Prežil vážnu chudobu i hlad, sériu zlyhaní v pokusoch budovať kariéru v iných odvetviach, tragicky zlomené srdce, straty blízkych aj zdravotné ťažkosti, ktoré mu prekazili nádejnú budúcnosť vo futbale. Keď nakoniec zakotvil pri hudbe, tá ho nielen vyniesla z temnoty na svetlo, ale aj jeho spevácky prejav je obohatený tvrdými skúškami života. Porter tvrdí, že by to inak ani nešlo. Hovorí, že "cíti" blues preto, že ho prežil.

https://youtu.be/ZWUAKq-reLQ

Cez spievanie v muzikáloch, aj na Broadway, sa Gregory prepracoval k sólo kariére a ku koncertovaniu so skvelou kapelou, no divadelný background je počuť v jeho hudbe dodnes. Jeho bohatý, zamatový barytón sa rozľahlým priestorom nesie s čistotou a precíznym frázovaním aj bez ozvučenia a jeho arzenál farebných výrazových nuáns je azda nevyčerpateľný. Nebolo teda prekvapením, že v roku 2014 získal Grammy za najlepší vokálny jazzový album.

V rámci večera v Starej tržnici sa tentokrát celkom výnimočne ocitnete na skutočnom mini-festivale: okrem Portera totiž zahrajú aj naši fusion-jazzoví Talent Transport a Susana Sawoff Trio. Susannu prezývajú aj rakúskou Dianou Krall a vystúpi u nás s podporou Rakúskeho kultúrneho fóra.

Po posledných tónoch v Starej tržnici sa môžu milovníci kvalitnej hudby presunúť o pár metrov ďalej na oficiálnu afterpárty do Nu Spirit Club-u, kde sa za gramofóny postaví jazzový fanúšik, moderátor a zberateľ vinylov DJ Kinet, ktorý vám spoza mixu vytvorí ideálnu hudobnú pokoncertnú atmosféru.
https://youtu.be/lhZJ8kw5Hlo

Zaručene nás čaká jeden z vrcholných koncertných zážitkov roka. 

-------------------------------------------------------

Už 18. mája pokračujeme v sérii City Sounds s koncertom Lizz Wright, ktorý sa odohrá v Ateliéri Babylon. 

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/nevent.aspx?id=454&target=3&target=2

Top