Svetová výstava Titanic sa 12. augusta 2015 po prvýkrát predstaví na Slovensku.

 

Otváracie hodiny na výstave:
Pondelok – Nedeľa 09.00 – 19.00 hod.

Termín výstavy:
12.08.2015 -  06.12.2015

Miesto konania:
Incheba Expo Bratislava

Na veľkolepej výstave sa návštevníci zoznámia nielen s osudmi legendárneho Titanicu a jeho pasažierov, ale taktiež s búrlivým obdobím technických objavov a spoločensko-politickou situáciou na začiatku  20. storočia.

Titanic bol vo svojej dobe najväčšou osobnou transatlantickou loďou sveta, ktorá mala byť vizitkou technickej revolúcie. Bol určený na prevoz cestujúcich a pošty medzi Európou a Severnou  Amerikou. Titanic však stroskotal vo vodách Atlantiku už počas svojej prvej  plavby - dňa 15. apríla 1912. V tento osudný deň zomrelo viac ako 1500 osôb.
    
Každý návštevník pri vstupe na výstavu obdrží „boarding pass - palubnú vstupenku“. Vďaka tejto vstupenke s konkrétnym menom reálneho človeka, ktorý na Titanicu v dobe jeho katastrofy bol, prežijete celú prehliadku výstavy tak, ako konkrétny cestujúci na palube Titanicu. Uvidíte stovky originálnych artefaktov, ktoré boli vylovené zo slávneho vraku na dne oceánu. Medzi exponátmi sú časti vybavenia lode, kusy nábytku, porcelán a osobné predmety cestujúcich (šperky, kabelky a rôzne časti oblečenia).

Vďaka dokonalej rekonštrukcii kajút, strojovne alebo jedálne budú všetci návštevníci súčasťou skutočnej atmosféry prepychu aj biedy na začiatku 20. storočia. Zažijú nádheru dobových interiérov, či hluk strojovní a následnú úzkosť pred naozajstným a reálnym nešťastím.
Práve osobné zážitky návštevníkov a veľké množstvo  reálnych exponátov  zaraďuje výstavu Titanic k najobľúbenejším na celom svete.
„Za projektom svetovej výstavy Titanic stojí spoločnosť RMS Titanic, ktorá má zároveň aj výlučné právo na získavanie predmetov z vraku lode Titanic. Našej  spoločnosti sa však podarilo dohodnúť rozšírenie výstavy o tzv. Slovenskú stopu na Titanicu. Zistili sme, že medzi pasažiermi boli aj Slováci. Preto bude výstava doplnená o ilustračné zábery zo Slovenska v čase potopenia Titanicu, ktoré nám poskytlo Slovenské národné múzeum – Historické múzeum.“ hovorí Lucie Nouzová, riaditeľka marketingu usporiadateľskej firmy JVS GROUP.
 
Pri vstupe na výstavu všetci zdarma obdržia audioguide, v ktorom si vypočujú v slovenskom jazyku podrobný výklad k jednotlivým exponátom. Pre zvedavých návštevníkov a predovšetkým pre študentov budú pripravené špeciálne pracovné listy s názorným prehľadom všetkých významných udalostí v politike, vede a kultúre na začiatku 20. storočia a vedomostné kvízy, za ktorých  úspešné vyriešenie dostanú  originálny darček z výstavy.

Výstava Titanic dokonale zobrazuje historické súvislosti, spoločenskú a politickú situáciu na Slovensku i vo svete na začiatku  20. storočia. Taktiež návštevníkom priblíži veľkú migračnú vlnu, kedy tisíce ľudí utekalo z Európy pred chudobou a blížiacou sa I. svetovou vojnou za vysnívaným bohatstvom do Ameriky. Je teda dokonalou sondou nielen do útrob legendárneho Titanicu, ale predovšetkým podá súhrnný  obraz o slávnej dobe jeho vzniku.

Vstupenky na výstavu sa predávajú na presne určený dátum a čas. Návštevníci, ktorí si zakúpia vstupenku v predpredaji sa tak vyhnú dlhému čakaniu v radách.

Top