Detail info
Close

Värttinä

Värttinä

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

Dátum/Date: 11.8.2016 o 20:00 h.
Miesto konania/Place of event: Bombura klub, Nám. M. R. Štefánika 16, Brezno


Popis/Description:

Fínska hudobná scéna má mnoho tvárí a podôb, ale iba málokto urobil pre jej popularizáciu toľko ako skupina Värttinä. Ich úspech v zahraničí otvoril dvere aj ďalším fínskym etno kapelám a pre mnohých je možno „Vreteno“ dodnes jedinou fínskou kapelou (ak nerátame tie metalové), ktorú poznajú.

Värttinä vznikla v roku 1983 v dedine Rääkkylä v juhovýchodnej časti Fínska, ktorá sa volá Karélia a leží na fínsko-ruských hraniciach. Skupinu založili sestra Mari a Sari Kaasinen a spočiatku to bolo poriadne veľké teleso - prvý album Oi Dai z roku 1991 nahral v podstate pätnásťčlenný dievčenský spevácky zbor so sprievodnou skupinou. Neskôr sa zostava viackrát menila, až sa ustálila na ženskom triu a sprievodných hudobníkoch. Jedinou členkou, ktorá funguje vo Värttinä po celý ten čas bez prestávky, je speváčka a skladateľka Mari Kaasinen, ktorú v súčasnosti dopĺňajú Susan Aho, Karoliina Kantelinen a členovia kapely Matti Kallio, Hannu Rantanen a Mikko Hassinen. V tejto zostave nahrali aj svoj najnovší album Viena, ktorý sa už piaty mesiac drží v prvej dvadsiatke World Music Charts Europe.

Za viac ako tridsať rokov hudobnej kariéry vydala skupina Värttinä 16 albumov, získala mnoho všelijakých cien, spolupracovala pri zhudobnení muzikálu Pán prsteňov a vystupovala na koncertoch a festivaloch po celom svete. Na Slovensku sa doteraz zastavili trikrát – v rokoch 2004 a 2013 v Bratislave a v roku 2004 na festivale Pohoda v Trenčíne. Tento rok si v rámci svojej európskej šnúry vybrali ako jednu zo zastávok klub Bombura v Brezne, kam pozývajú svojich fanúšikov vo štvrtok 11. augusta.

Vstupné/Entry: od 16,00 EUR - POZOR cena sa bude zvyšovať
Zľavy/Discounts: bez nároku na zľavy/without any discounts.



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Galéria

picture Värttinä
Top